Home - Oranje - Heren - Afghanistan ook naar WK

Afghanistan ook naar WK

Door een verrassende comeback heeft het Afghaanse cricketelftal zich naast de West Indies geplaatst voor de ICC World Cup 2019 in Engeland & Wales. Afghanistan versloeg in de allesbeslissende wedstrijd Ierland, dat daarmee met Zimbabwe de grote verliezer van dit kwalificatietoernooi werd.

Door de uitkomst van de groepsfase leek het er in eerste instantie op dat Afghanistan weinig tot geen kans meer had om zich te plaatsen. Het nieuwe Full Member was met slechts één zege maar net als derde uit groep A op NRR doorgegaan, nadat het de eerste drie wedstrijden had verloren van achtereenvolgens Schotland, Zimbabwe en Hong Kong. In De Super Sixes versloeg het daarna wel de West Indies en de VAE, dat op zijn beurt weer heel verrassend van Zimbabwe won dat daardoor, spelend in eigen land, werd uitgeschakeld. De ontmoeting met Ierland, dat net als Afghanistan vorig jaar Full Member werd, was beslissend voor de tweede plaats. Die viel Afghanistan ten deel door een zege met met 5 wickets op de ontroostbare Ieren.

Net als tegen de VAE speelde aanvoerder Stanikzai weer mee, die door een blindedarmoperatie niet aan de groepswedstrijden en het eerste duel met de West Indies kon meedoen. Hij verving een geblesseerde speler. Stanikzai was in de wedstrijd tegen Ierland erg belangrijk met 39 runs van 29 ballen (4×4, 1×6). Met Najibullah Zadran produceerde hij op de stand van 181/5 (in 44.5 overs) een partnership van 32 runs in 26 ballen. Stanikzai ‘sloeg’ op de eerste bal van de laatste over, via een inside edge die voor vier ging, de winnende runs tegen Ierland: Ierland 209/7 in 50 overs, Afghanistan 213/5 in 49.1 overs.

In de finale, die alleen nog maar om de toernooiwinst ging, won Afghanistan opnieuw van de West Indies.

 

Scorecard Ierland – Afghanistan

Scorecard finale West Indies – Afghanistan

Speler van het toernooi werd allrounder Sikander Raza van Zimbabwe.
Uiteraard werd er een ‘ICC Team of the Tournament gekozen. Daarin kwam geen Nederlandse speler voor, maar Roelof van der Merwe kreeg net als vijf andere spelers extra aandacht van de ICC: ‘The six that missed out‘.

Eindstand WCQ:
1. Afghanistan
2. West Indies
3. Zimbabwe
4. Schotland
5. Ierland
6. V.A.E.
7. Nederland
8. Nepal
9. P.N.G.
10. Hong Kong

De tien landen die in 2019 aan de WK meedoen, zijn:
Engeland, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, West Indies, Afghanistan.

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

Vijfde T20 Muntaz Cup bij VCC

Alweer de vijfde editie van de Muntaz T20 Cup wordt op zondag 29 april afgewerkt …

Peter Borren retires from international cricket

PRESS RELEASE Nieuwegein, 19 April 2018 – Today, the Royal Dutch Cricket Association (KNCB) has …

Nederland A naar Guernsey

Het Nederlands A-team speelt op 28, 29 en 30 april enkele wedstrijden in en tegen …

De GrijGle Cup: Flamingo’s tegen Excelsior’20

De GrijGle Cup Het is een traditie dat aan het begin van het nieuwe cricketseizoen …