Home - Club Nieuws - Batting marathon in Kaapstad….

Batting marathon in Kaapstad….

Hidde Overdijk van HCC en Roel Verhagen van Excelsior’20 verblijven momenteel in Zuid-Afrika bij de Gary Kirsten Academy in Kaapstad. Hun verblijf is mogelijk gemaakt door (donateurs van) de CTC de Flamingo’s en de KNCB.

Hieronder een verslag van de eerste 6 weken:
De eerste helft van onze tijd bij de Gary Kirsten Cricket Academy zit er inmiddels op en dit is ongelooflijk snel gegaan. De Academy waar Roel (beton) Verhagen en ik (Hidde) nu zitten om onze cricket kwaliteiten te verbeteren en met name op het gebied van batten. Wij zitten op dit moment met 6 jongens in de Academy  (2 Engelsen, 1 jongen uit Zimbabwe en een Deense jongen). We hebben in deze 6 weken al zoveel geleerd: elke dag zijn er minimaal 3 coaches aanwezig die je maar al te graag beter willen maken. De coaches die er 5 dagen per week zijn: Ryan Cook, Ryan van Niekerk en Derek Mitchell. Gary zelf is er ook veel dagen bij maar meestal niet hele dagen door zijn drukke programma. Het is echt heel gaaf om van Gary training te krijgen, zeker met de 1-op-1 sessies. Gary heeft zoveel informatie en probeert bij alle technische fouten zijn eigen ervaringen te gebruiken om deze op te lossen.

De eerste week was een soort kennismakingsweek voor de spelers en de coaches en werd ons duidelijk gemaakt dat de trainingsintensiteit hoog zou liggen en dat ze elke training de volle 100% van ons vragen. Er werd in deze week vooral  gekeken naar wat het niveau was van alle spelers was na 2 maanden geen cricket. Na de eerste week weer eens wat ballen op je bat te hebben gehad en wat fitness te hebben gedaan, startte vanaf week 2 het echte programma. Elke maandagochtend worden wij om half 7 opgehaald om een van de verschillende bergen bij Kaapstad te beklimmen. In het wekelijkse programma wordt veel aandacht besteed aan fitness. Zo hebben we op maandagochtend dus “mountain madness”, woensdagochtend een fitness-sessie bij sport science en hebben we donderdagochtend een uur conditietraining van Ryan Cook.

Naast deze aandacht voor fitness, wordt er natuurlijk veel aandacht aan het batten besteed. We zijn elke dag in de kooien bezig om onze techniek te verbeteren. We hebben veel sessies waarop we alleen focussen op een bepaald schot. Op dinsdag hebben we altijd een sessie in het midden waarin de bowlers kunnen bowlen en de coaches met een side arm gooien en na lunch hebben we ‘coaches corner’,  waarin we met Gary veel praten over wedstrijdsituaties. Hierin moeten wij aangeven wat wij op bepaalde momenten doen en dan probeert Gary met zijn ervaringen oplossingen te bedenken waardoor wij bijvoorbeeld niet meer in paniek raken tijdens dat moment. Woensdag zijn meestal 1-op-1 sessies in de ochtend. Dan kun je met een coach werken aan iets wat jij wil. Ik gebruik die tijd vaak voor mijn bowlen, omdat ik daar ook graag tijd aan wil besteden.

Op donderdag hebben we vaak een speciale sessie en worden er andere coaches ingezet, zoals bijvoorbeeld Dane Vilas, die de wicketkeepers kwam helpen. Vrijdagochtend starten we de dag met yoga en vervolgens hebben we een sessie met een man die ons op het mentale gebied helpt. Na de lunch op vrijdag gaan wij voor de Gary Kirsten Cricket Foundation kinderen in een van de armste townships in Zuid-Afrika coachen. Dit doen wij in Khayelitsha. Alle kinderen vinden het gaaf dat er mensen bereid zijn om hen daar verder te helpen met hun cricket. Voor ons is dit ook goed om te doen, want zo zien wij weer dat wij eigenlijk heel verwend zijn met wat wij voor faciliteiten hebben, zelfs in Nederland.

Dit is ongeveer de basis van hoe ons wekelijkse programma eruit ziet. De highlight van de eerste 6 weken waren voor Roel en mij de batting-marathon. Dit was een dag waarop we de hele dag hebben gebat. De dag was ingedeeld zoals een testmatch  dus na de eerste 2 uur drinks na weer 2 uur lunch en daarna tea. Iedere batsman had voor de hele dag 10 wickets om te verdedigen dit werd gedaan, omdat er in de hele dag zo’n 800 ballen op je werden gegooid. Niemand heeft het helaas de hele dag volgehouden er was 1 jongen die 5 minuten voor tijd zijn laatste wicket verloor. Er moet wel bij gezegd worden dat de coaches na lunch versterking kregen van Justin Kemp en nog wat andere coaches om ons uit te krijgen. Dit was voor ons een hele unieke ervaring, vooral omdat je in Nederland bijna nooit de kans krijgt om een hele dag te batten.

Het leven hier is natuurlijk heel anders dan in Nederland, maar Roel en ik vermaken ons prima. We genieten van het heerlijke weer en het lekkere eten. We zijn ook al een aantal keer naar Newlands gegaan om de Cobra’s te zien spelen; helaas zijn ze 4de geworden waardoor ze niet mochten meedoen voor een finaleplek. Volgende week hebben we drie weken vakantie en gaan wij eens uitzoeken wat Kaapstad ons nog meer te bieden heeft.

Van 10 januari tot eind februari komen er nog meer spelers vanuit Engeland over, en ook wat county spelers die zich gaan voorbereiden op het seizoen en dan zijn we met 14 tot 20 man en kunnen we ons testen tegen de besten!

Heel veel dank dat jullie dit hebben mogelijk gemaakt voor ons, het is fantastisch om dit mee te mogen maken!

Met vriendelijke groeten,
Roel & Hidde

 

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

Twee keer live stream T20I Tri Series

In de komende weken zijn twee van de zes wedstrijden in de T20I Tri Series …

Continental T20 Cup in Cricketstad Schiedam

Ook in 2018 vindt er weer een Europees continentaal T20-toernooi (CEC) plaats in Schiedam, de …

T20 Tri Series selectie Nederlands XI

De selectie van het Nederlands mannenteam dat komende week in de eerste twee wedstrijden van …

Selectie Nederlands dames XI voor T20 Qualifier

Coach Sean Trouw heeft de selectie van het Nederlands damesteam bekendgemaakt voor de ICC T20 …