Home - KNCB - Dik Abed overleden

Dik Abed overleden

De KNCB ontving op vrijdag 19 januari het verdrietige bericht dat oud-aanvoerder van het Nederlands elftal Dik Abed op 73-jarige leeftijd is overleden.

Dik verliet als 21-jarige zijn geboorteland Zuid-Afrika aangezien de apartheidspolitiek hem verhinderde voor het Zuid-Afrikaanse team uit te komen. Hij ging naar Engeland om te cricketen en gedurende elf jaar speelde hij met veel succes in de Lancashire League.  Door de liefde te volgen kwam Dik begin jaren tachtig in Groningen terecht, om vervolgens in Den Haag bij HBS te gaan cricketen. Door zijn talent en prestaties in de Nederlandse competitie werd hij, inmiddels in het bezit van een Nederlands paspoort, geselecteerd voor het nationale team. Daarmee maakte hij als captain de ICC Trophy 1982 in Engeland mee. Twee jaar later nam hij afscheid van het Nederlands elftal.

Als doorgewinterd cricketprofessional heeft Dik bij HBS, en later bij VRA, een belangrijke rol gespeeld. Hij zorgde ervoor dat er in Nederland op een andere manier naar het spel werd gekeken dan in de decennia ervoor. Mede door zijn inbreng vond er gedurende de 80’er en 90’er jaren een inhaalslag plaats in het Nederlandse cricket richting de wereldtop. Daarvoor ontving hij in 1987 de KNCB kroondas.

Het bestuur wenst namens de KNCB de familie en naasten van Dik heel veel sterkte.

In memoriam HBS

Interview met Dik Abed in NRC 2003

(Foto: Dik Abed, onder tweede van links)

Comments via Facebook

comments

Check Also

Vijfde T20 Muntaz Cup bij VCC

Alweer de vijfde editie van de Muntaz T20 Cup wordt op zondag 29 april afgewerkt …

Peter Borren retires from international cricket

PRESS RELEASE Nieuwegein, 19 April 2018 – Today, the Royal Dutch Cricket Association (KNCB) has …

Nederland A naar Guernsey

Het Nederlands A-team speelt op 28, 29 en 30 april enkele wedstrijden in en tegen …

De GrijGle Cup: Flamingo’s tegen Excelsior’20

De GrijGle Cup Het is een traditie dat aan het begin van het nieuwe cricketseizoen …