Home - Oranje - Heren - Afghanistan verslaat Nederland in I-Cup

Afghanistan verslaat Nederland in I-Cup

De vierdaagse Intercontinental Cup-wedstrijd tussen Nederland en Afghanistan is op het einde van de tweede dag geëindigd in een zege voor de bezoekers. Na de 117 runs uit de eerste innings kwam Oranje in de tweede tot 159 all out. Onvoldoende om het totaal van 312 dat Afghanistan vrijdagmiddag en zaterdagochtend bijeen had geslagen te overtreffen. De Afghanen wonnen daardoor het duel met een innings en 36 runs.
Sneu voor de toeschouwers die zondag een dagje uit naar Voorburg hadden gepland en sneu voor het team van Anton Roux, dat de twee voorgaande I-Cup wedstrijden (Namibië en Schotland) zo netjes had gewonnen.

Nederland stapte op de ochtend van de tweede dag het veld in met Afghanistan op 145/4 na de eerste dag. In de 14de over van de ochtend bowlde Michael Rippon aanvoerder Stanikzai, en vlak voor de lunch probeerde Nabi Van der Merwe weg te slaan, maar dat kostte hem zijn wicket. In de 79ste over viel wicket nummer zeven (295/7), en van daaruit pakte Nederland onder aanvoering van Rippon de overige wickets voor slechts 17 runs: Afghanistan 312 a.o. Rippon eindigde met vijf wickets: 5-79/24. Nederland stond op een achterstand van 195 runs.

Dezelfde speler was in de tweede Nederlandse innings de belangrijkste batsman: als opener zag hij de een na de andere medespeler vertrekken. Hij gaf zich pas over in wat de laatste over (het extra half uur was genomen met Nederland op 150/8) van de wedstrijd zou zijn. Eerst zag hij Van Meekeren uitgaan (151/9), waarna Viv Kingma hem gezelschap kwam houden. Rippon ging uiteindelijk voor 80 persoonlijke runs op de eerste bal van de 44ste over lbw, waarmee het pleit werd beslecht in het voordeel van Afghanistan: Nederland 159 a.0.

Peter Borren gaf aan dat zijn team de wedstrijd al in de eerste innings had verloren: “Onze eerste innings score van 117 op een goed batting wicket was gewoon niet genoeg. De manier van uitgaan was op zijn minst matig te noemen, en we hebben er niet hard genoeg voor gevochten”.

Afghanistan pakte de volle winst (20 punten) en nam daardoor de leiding in de stand van de I-Cup over van Ierland, dat echter nog een wedstrijd tegoed heeft. Ierland speelt in de vierde ronde tegen Hong Kong in Belfast (30 augustus – 2 september) en in maart 2017 spelen Afghanistan en Ierland tegen elkaar.
Karakteristiek:
Eerste innings
Nederland 117 a.o. (Pieter Seelaar 38*, Ahmadzai 5-29/10.4, Zadran 4-32/11)
Afghanistan 312 a.0. (Shahidi 83, Michael Rippon 5-79/24.2)
Tweede innings
Nederland 159 a.o. (Rippon 80, Khan 4-29/10.1, Zadran 3-45/14)
Afghanistan wint met een innings en 36 runs.

Scorecard Cricketeurope

Stand

Verslag Cricinfo

Persbericht ICC – reacties Stanikzai en Borren

Intercontinental Cup ICC

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

Selectie I-Cup tegen Namibië bekend

Bas de Leede en Scott Edwards zijn de twee nieuwe namen in de selectie voor …

David Woutersen verlaat KNCB

Na ruim acht jaar dienstverband bij de KNCB heeft David Woutersen besloten de cricketbond te …

Cricket NL # 17 is uit!

Comments via Facebook comments

Doe mee met het Kampong Sinterklaas Indoortoernooi

Kampong organiseert in Sportcentrum Galgenwaard in Utrecht het eerste Sinterklaas Indoortoernooi voor trippel-trappelende U12 en …