Home - Dames en meisjes - Dames - NL Dames door naar Global Qualifier T20

NL Dames door naar Global Qualifier T20

Het Nederlands damesteam is erin geslaagd zich, ondanks alle regen in Schotland, te plaatsen voor de Global Qualifier voor het WK Twenty. Door de zege op de Verenigde Staten op zaterdagochtend werd die plaatsing al een feit; ’s middags werd de kers op de taart gezet door een uitmuntende zege op Schotland. De toernooioverwinning in Stirling ging uiteindelijk naar het gastland; het scheelde echter maar 4 runs in de beslissende netto run rate, zo bleek achteraf.

Het door de regen geteisterde toernooi zag zaterdag, de tweede reservedag, voor het eerst twee duels op één dag. In de ochtend stond het voor Oranje o zo belangrijke treffen met de Verenigde Staten op het programma. Bij winst immers zou de tweede plek voor de GQ een feit zijn. Na dagen vol kaarten, kwisjes en tafeltennis spelen – de dames hadden hun eerste en vooralsnog laatste wedstrijd op dinsdag gespeeld- batte Nederland na verloren toss eerst. Het maakte gehakt van de Amerikaanse bowlsters. Vooral opener Sterre Kalis sloeg zich in rap tempo naar 88 runs (van 55 ballen, 6×4, 4×6). Captain Heather Siegers produceerde 51 runs van 30 ballen (6×4, 1×6) en Nederland kwam uit op een enorm totaal van 184 runs. Amerika spartelde wel tegen, maar het werd al snel duidelijk dat de 185 runs nooit gehaald zouden worden: 148/5.

Schotland had doordeweeks van de Verenigde Staten gewonnen, waardoor het gastland en Nederland zich hadden geplaatst voor de volgende kwalificatieronde. Nu stond de toernooi-eer nog op het spel, want Nederland had het eerste onderlinge duel met de Schotten verloren. De Oranje-dames namen schitterend wraak door Schotland dit keer met 18 runs te verslaan: NL 129/6 – Schotland 111/7.  Topscorers opnieuw Kalis (48) en Siegers (32). In de Schotse innings was Robine Rijke uitstekend op dreef met 2-11/4, aanvoerster Siegers nam drie wickets met 3-29/4 en Leonie Bennett 2-22/4. De netto run rate (NRR) werd de beslissende factor voor de eindzege in het toernooi, en toen bleek dat dat nét (op 4 runs) in het voordeel van de Schotse dames uitviel. Oranje-aanvoerster Heather Siegers werd gekozen tot speelster van het toernooi (foto).


Foto: Ian Jacobs/ICC

Uit de volgende drie kwalificatietoernooien komen nog vier andere teams voor het wereldkwalificatietoernooi in 2018, waarvan de data en de locatie nog niet bekend is. Uit Zuid-Oost Azië is dat al Papoea Nieuw-Guinea, met als coach de Australische oud-topspeelster Cathryn Fitzpatrick, dat zich onlangs plaatste. De Afrikaanse qualifier (1 land) wordt van 8-16 september in Namibië gespeeld en de Aziatische (2 landen) in Thailand van 20-27 november. Verder spelen in dit kwalificatietoernooi Ierland en Bangladesh, de laagst geplaatste twee teams van het vorige WK T20.

Eindstand

Alle uitslagen

Verslag laatste dag

Comments via Facebook

comments

Check Also

Dames willen revanche op Cornwall

Na de nederlaag in de eerste van de zes wedstrijden in het Royal London One …

Cricket Challenge weer van start

Op 22 mei start The Cricket Challenge, het landelijke crickettoernooi voor tweetalig onderwijs. Op 22 …

Selecties Dutch Lions voor tours zomer 2018

Na de trials in de meivakantie voor de diverse Dutch Lions selecties zijn voor de …

Duizendste duel Willem Molenaar

Umpire Willem Molenaar heeft afgelopen zaterdag 12 mei een unieke mijlpaal in het Nederlandse cricket …