Home - Oranje - Heren - Ruime zege NL op Zimbabwe

Ruime zege NL op Zimbabwe

Op het graswicket van VCC heeft het Nederlands team in het derde treffen met Zimbabwe aan het langste eind getrokken. De ploeg van coach Ryan Campbell won zelfs met ruime cijfers. Nadat Nederland als, opnieuw, eerste battend 279 a.o had neergezet, strandde Zimbabwe op 130 all out.

Hoewel in eerste instantie Roelof van der Merwe (Somerset) niet beschikbaar leek te zijn, kon hij toch ook in de derde wedstrijd tegen Zimbabwe meedoen. Timm van der Gugten daarentegen moest terug naar zijn county Glamorgan. Zijn plek in het team werd opgevuld door Fred Klaassen van VRA, die daarmee zijn debuut in deze ‘List A’ wedstrijd maakte en van Jeroen Smits, voorzitter van de keuzecommissie, zijn cap kreeg (foto). Zimbabwe voerde na de eerste twee gewonnen duels vier veranderingen door: captain Cremer, Chatara, Ervine en Williams werden vervangen door Chibhabha, Musakanda, Ngavara en Tiripano. Solomon Mire was aanvoerder en besloot na gewonnen toss eerst te gaan fielden. Op een bewolkte ochtend, de wedstrijd startte door een nat outfield een uur later, een logische keuze.

Nederland liet echter aan bat opnieuw zien wat het waard is. De top-zes batsmen en nummer 8 Sikander Zulfiqar kwamen allemaal in de dubbele cijfers, met Michael Rippon als topscorer met 71 (6×4, van 79 ballen). Opener Myburgh (33 van 33) ging met de stand op 53 run-out; beter dan twee dagen ervoor toen hij bij de boundary gevangen ging door Ryan Burl. Later bleek uit beelden dat Burl over de boundary was gestapt; de Zimbabwaanse speler maakte zijn excuses (“Ik had echt niet door dat ik er overheen ging, anders had ik geen faire catch geclaimd”) en deze werden aanvaard. Rippon kon overigens na zijn innings niet verder spelen: hij werd tot twee keer toe dusdanig op een teen geraakt,  dat hij na afloop naar het ziekenhuis moest om foto’s te laten maken. Hij had Nederland naar de totaalscore van 279 a.o  in 49.3 overs geleid – de laatste vier batsmen sneuvelden in de 49ste en 50ste over.

Het antwoord van Zimbabwe verliep voor de bezoekers al snel niet best. Debutant Klaassen ving in de vierde over op eigen bowlen eerst captain Mire uit, en met de volgende bal bowlde hij Masakadza. De hattrick werd niet genomen, evenals in de eerste innings toen Chris Mpofu op een hatrick stond in de 49ste over. De in de drie wedstrijden indrukwekkend bowlende Shane Snater claimde enkele ballen later, in zijn derde over, wicket nr. 3. Zimbabwe kwam niet meer onder de Nederlandse druk uit. Borren gebruikte vooral zijn snelle mannen; naast Snater (3-30/8) en Klaassen  (2-24/5) pakten Paul van Meekeren en Logan van Beek ieder een wicket. Spinbowler Van der Merwe deed mee aan het wicketfestijn met drie wickets (3-7 in 2.3), inclusief het laatste van Malcolm Waller. Deze middle-order batsmen bood nog de meeste weerstand met een half century (50), voordat hij als laatste door Borren gevangen ging in de slips op Van der Merwe: Zimbabwe 130 a.o. in 26.4 overs – game over!
De echte doorbraak in de innings van Zimbabwe was overigens van dezelfde makelij: op de stand van 107 brak Oranje’s aanvoerder het almaar groeiende partnership tussen Waller en Donald Tiripano met eenzelfde vang op dezelfde bowler Tiripano (12) uit. Wicketkeeper Barresi, die een caught behind pakte met een snoekduik naar links vlak boven de grond, en Van Beek hielden elk een vang vast.

Zimbabwe won de serie met 2-1, maar Nederland had toch weer eens een zege op een Full Member te pakken.

Scorecard

Comments via Facebook

comments

Check Also

Nederland eindigt als zevende / Netherlands finishes in 7th place

Nederland heeft in zijn afsluitende wedstrijd in de ICC WCQ opnieuw een totaal van onder …

Zimbabwe wint van Ierland / Preview Nederland-Nepal

Het Ierse team heeft in zijn eerste wedstrijd in de Super Six zijn meerdere moeten …

Nederland wint van Hong Kong / Netherlands beat Hong Kong

In een wedstrijd die halverwege het antwoord van Hong Kong op het totaal van 174 …

Oranje niet naar WK 2019 / Netherlands out of contention

Het Nederlands elftal is door de op DLS-methode verloren wedstrijd tegen de West Indies uitgeschakeld …