Home - Oranje - Heren - Twaalf overs sluiten WK af voor Oranje

Twaalf overs sluiten WK af voor Oranje

Met een wedstrijdje snelcricket, het laatste groepsduel tegen Ierland met zes overs voor elk team, heeft Nederland het WK Twenty20 2016 in India afgesloten. Oranje won met 12 runs (59/5 om 47/7) en eindigde daardoor na een frustrerend toernooi op de tweede plaats in groep A. Deze ultrakorte cricketwedstrijd zorgde weliswaar nog wel voor het nodige entertainment, beide ploegen hadden natuurlijk liever gehad dat ze alle drie wedstrijden volledig hadden kunnen spelen, na zich zoveel maanden intensief te hebben voorbereid op dit grote evenement.

Na de verwachte regenval, overigens vlak na de toss, kon er na nadat het droog was geworden nog net zes overs per team worden ingeperst in de overgebleven tijd. William Porterfield had bij de toss ’s ochtends al gekozen voor eerst fielden zodat zijn team precies zou weten wat het in de run chase zou moeten maken, en dat kwam hem nu eigenlijk nog beter uit. Het openingsduo Stephan Myburgh/Tom Cooper batte kort samen, Cooper kon op zijn tweede bal vertrekken. Myburgh (foto) scoorde uiteindelijk 27 runs uit 15 ballen (5×4), en hij ging pas 1 bal voor het einde van de korte innings uit. Samen met Wesley Barresi (8 van 5, 1×6) en captain Peter Borren (14 van 9, 3×4, inzet foto rechtsboven) zorgde hij voor het totaal van 59/5. George Dockrell kwam tot 3-7 met de bal, goed voor zijn totaal aantal wickets en zijn gemiddelde.

Ierland ging als een speer van start met 28 runs uit 2 overs en verloor alleen het wicket van Porterfield, die 5 runs maakte (19/1). Paul van Meekeren (inzet foto links) had echter andere ideeën en boekte in de derde en zijn eerste over meteen succes met de wickets van Kevin O’Brien (0, briljante vang Pieter Seelaar op deep midwicket, inzet foto rechtsonder) en Paul Stirling (15) in opeenvolgende ballen. Roelof van der Merwe deed hem dat na in de volgende over met de wickets van Wilson en Poynter, waardoor Ierland zich opeens in problemen bevond op 34/5 en nog 25 runs nodig van 12 ballen. Mudassar Bukhari stond vervolgens in de vijfde over door slim bowlen slechts 5 runs toe. De laatste over, waarin Ierland 20 runs nodig had voor de zege, was voor Van Meekeren. Vier runs van de eerste twee ballen werden gevolgd door het wicket van Sorensen (9), en voor de tweede keer in dit duel liet Van Meekeren dit meteen weer volgen door nóg een wicket: Dockrell kon vertrekken voor nul, en de winst was vrijwel zeker als er geen gekke dingen meer zouden gebeuren. Nederland won, met dank aan de ongenaakbare Van Meekeren die met de cijfers 4-11 uit 2 overs eindigde, het nog even spannend maakte met een no-ball, en het toernooi persoonlijk met opgeheven hoofd kon verlaten na twee uitstekende bowling displays tegen zowel Bangladesh als Ierland. De Ieren eindigden op 47/7 én de vierde en laatste plaats in de poule.
Bangladesh en Oman speelden de laatste wedstrijd in deze groep, en eerstgenoemd land kwalificeerde zich door een zege via Duckworth/Lewis, omdat ook nu de hemelsluizen weer opengingen, tijdens de Oman batting innings. Tamim Iqbal scoorde zijn  eerste century in een T20 (103 van 63 ballen) in het totaal van de 180 runs van Bangladesh en Oman stelde daar 65/9 in 12 overs tegenover. Oranje eindigde daardoor als tweede door een betere NRR.

Eindstand:
1. Bangladesh 3-5
2. Nederland 3-3  NRR +0.154
3. Oman 3-3  NRR -1.521
4. Ierland 3-1

Scorecard Nederland-Ierland

Scorecard Bangladesh-Oman

Pictures: © ICC/Getty Images

Comments via Facebook

comments

Check Also

Vijfde T20 Muntaz Cup bij VCC

Alweer de vijfde editie van de Muntaz T20 Cup wordt op zondag 29 april afgewerkt …

Peter Borren retires from international cricket

PRESS RELEASE Nieuwegein, 19 April 2018 – Today, the Royal Dutch Cricket Association (KNCB) has …

Nederland A naar Guernsey

Het Nederlands A-team speelt op 28, 29 en 30 april enkele wedstrijden in en tegen …

De GrijGle Cup: Flamingo’s tegen Excelsior’20

De GrijGle Cup Het is een traditie dat aan het begin van het nieuwe cricketseizoen …