Home - Dames en meisjes - Dames - Sterre Kalis in het verre Australië

Sterre Kalis in het verre Australië

Sterre Kalis van HCC en het Nederlands damesteam is in Australië aan het cricketen. Ze woont en speelt in Tasmanië. Als onderdeel van het ICC Rookie programma is zij voor een bepaalde tijd (7-21 december) gestationeerd bij het professionele ‘Sydney Thunder’ damesteam.

In een vraaggesprek geeft Sterre aan dat ze het er prima naar haar zin heeft en veel en snel leert.

*Je bent nu in Australië om cricket te spelen, hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg gaaf! Ik zit hier nu bijna 3 maanden en geniet er elke dag meer van. De cricketfaciliteiten zijn hier super en iedereen is onwijs aardig. Aan het begin was het wel erg wennen. Je zit ineens in je eentje aan de andere kant van de wereld zonder ook maar iemand te kennen. Er is tien uur tijdsverschil met Nederland, waardoor communiceren met het thuisfront niet altijd even makkelijk is. Gelukkig heb ik snel en veel nieuwe mensen ontmoet!”

*Bij welke clubs speel je, en hoe is het niveau bij de club?
“Ik speel bij de University of Tasmania, oftewel UTAS, in het eerste damesteam in de Premier League. Ik open zowel de batting als de bowling. Het is een T20-competitie op zondag. Verder speel ik mee met de jongens U17. Die spelen 50 over- en tweedaagse wedstrijden. Voordat ik naar Australië kwam, had ik nog nooit een meerdaagse wedstrijd gespeeld, dus dat was erg wennen! Ik leer er heel veel van. De jongens bowlen veel harder en zijn fysiek natuurlijk sterker. Het is daarom goed om met hen mee te doen. Verder speel ik af en toe mee met de senioren, ook 50 overs en tweedaagse wedstrijden. Ik train drie keer per week mee met het state team. Dat is de ROAR, een team met de beste dames cricketers van Tasmanië. Ook daarin heb ik al enkele wedstrijden gespeeld. Echt enorm gaaf, want dan sta je tussen speelsters in van wie gezegd wordt dat ze of binnen nu en twee jaar voor Australië kunnen spelen, of al gespeeld hebben!”

*Hoe zijn je resultaten tot nu toe?
“Het gaat eigenlijk verrassend goed. Ik dacht dat het heel erg wennen zou zijn, maar dat viel uiteindelijk best mee. In het damesteam heb ik nu totaal 237 runs in zes wedstrijden: twee keer 50, een keer 73 en een gemiddelde van 39,50 in de T20-competitie. Verder heb ik met de ROAR een keer 40 n.o. gemaakt, en bij de jongens is mijn gemiddelde op dit moment 24. Ook mijn bowlen is enorm vooruitgegaan. Ik heb tot nu toe in de damescompetitie al 9 wickets en 4 vangen en bij de jongens 4 wickets en 2 vangen. Op dit moment sta ik bovenaan de lijst met de beste spelersresultaten van de hele competitie, zowel mannen als vrouwen, in Tasmanië”.

*Hoeveel dagen in de week train je? Wat is het grootste verschil met NL/Essex?
“Ik train elke dag minimaal één tot maximaal drie keer. Op maandag twee uur met de ROAR, onder leiding van Julia Price (Price heeft enkele jaren geleden in Nederland gespeeld, red.). Deze training is vooral gebaseerd op fitness. Op dinsdag met het eerste en tweede mannenteam van mijn club, met coach Ben Hilfenhaus: twee uur lang fielden. Op woensdag train ik met de dames van mijn club; een uur bowlen en batten in de nets en een uur fielden. Meteen daarna train ik met de jongens mee, ook weer twee uur. Om de dag af te sluiten heb ik ook nog 1,5 uur training met de ROAR. Donderdagochtend drie uur training met de ROAR, vooral gebaseerd op techniek. Aan het einde van de middag nog 1,5 uur training met de jongens en daar achteraan twee uur met het eerste en tweede mannenteam. Vrijdags heb ik een 1-op-1 training met Julia Price. Heel veel training dus!”

“Het grootste verschil met Nederland zijn de faciliteiten, maar ook de tijd die mensen hier in hun sport stoppen. Altijd trainen en spelen op graswickets, met hartslagmeters en videocamera’s, er is een sportschool bij de club die elk lid gratis mag gebruiken. En het trainen met topcricketers en training krijgen van topcoaches die voor Australië hebben gespeeld. Bij de trainingen van de ROAR op het veld in de Blundstone Arena krijgen we af en toe training samen met de TIGERS, het state team van de mannen. Iedereen heeft hier alles over voor het cricket. Er zijn mensen van mijn team die uren moeten rijden naar elke training of zelfs vanuit Sydney en Melbourne voor elke training en wedstrijd overvliegen. Zij staan onder contract, werken dus niet naast het cricket, en hebben er alle tijd voor. Ook komen mensen een uur eerder, of blijven ze na trainingen en wedstrijden nog even een balletje slaan in de nets”.

*Ga je om met bekende cricketers in Australië?
“Jazeker! Ik krijg training van Hilfenhaus, en train met het eerste mannenteam mee waar James Faulkner en Tim Paine in spelen. Ook speel ik in een team met internationals Sasha Moloney en Katelyn Fryett. Van veel dames uit de ROAR wordt gezegd dat zij binnen nu en drie jaar voor Australië zullen worden opgeroepen. Dan is het natuurlijk gaaf om te zeggen dat ik met deze dames in een team heb gezeten!”

*Wat is je dagelijkse routine?
“Dat is heel verschillend. Wel altijd een bezoek aan de sportschool, met een speciaal fitnessplan. Ik heb dus elke dag crickettrainingen en ik geef trainingen aan de clubjeugd. Buiten cricket om heb ik ook wel vrije tijd om het land te verkennen”.

*Wat doe je naast het cricketen?
“Ik heb zeker ook tijd voor andere leuke dingen. Ik ga met vriendinnen naar het strand vanwege het warme weer. Ook heb ik de plaatsen bezocht die je als toerist in Tasmanië wel gezien móet hebben, zoals Port Arthur, Mount Wellington, het Mona Art Museum, The Royal Tasmanian Botanical Gardens, Russel Falls en de Salamanca market, Bruny Island. Een vriendinnetje heeft een grote boot waar we wekelijks op varen. Dan gaan we zwemmen, waterskiën en op de jetski toeren. We zijn met het team naar een concert gegaan van BooSeeka, een Australische band. Twee weken geleden heb ik Bonorong Wildlife bezocht, daar kun je kangoeroes aaien en voeren. Ik had nog nooit een kangoeroe in het echt gezien, dus dat was echt heel erg leuk! Hier zijn wel veel gevaarlijke spinnen en slangen. Ik heb de allergrootste spin ooit in mijn leven aangetroffen in de auto, dat was wel even schrikken!”

*Hoe ben je van plan de top te halen?
“Discipline is heel belangrijk om de top te halen. Een topsporter word je namelijk niet zomaar. Elke dag trainen, uren maken, je goed voorbereiden op wedstrijden. Maar zeker op de juiste momenten je rust pakken. Prioriteiten stellen is erg belangrijk. Verder is het van belang dat je gezond leeft en eet. Ik vraag zo veel mogelijk aan mijn coaches en de grote spelers om me heen. Die hebben natuurlijk onwijs veel ervaring op nationaal maar ook internationaal gebied, en veel verstand van topcricket. Daar kan ik veel van leren”.

*Wat is het beste aan Australië tot nu toe?
“Dat is een combinatie is van allerlei dingen. Australië en Nederland zijn verschillend, dat maakt het zo leuk om hier te zijn. Allereerst natuurlijk de vrijheid die ik nu heb. Ik ben alleen in een land dat je niet kent en je hoeft nergens over na te denken: geen stress voor tentamens, geen deadlines of werk waar je heen moet. Het uitzicht en de natuur is heel anders. Het is gek om je voor te stellen, maar het gebeurt regelmatig dat je in de auto rijdt en opeens kangoeroes en wallaby’s langs of over de weg ziet springen. De bergen en landschappen zijn hier prachtig, en de stranden: helder water en wit zand. Dan natuurlijk ook op cricketgebied: je hebt hier de mogelijkheid om te trainen en te spelen met topcoaches en topspelers om je heen, waardoor je daadwerkelijk alles uit je cricket kan halen. Dat is de hoofdreden dat ik naar Australië ben gegaan, en ik wil hier dan ook zeker weten volgend jaar weer terugkomen!”

 

 

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

PAC voor Pakistan XI

Op een bewolkte maar droge middag heeft het Pakistan XI zaterdag op VCC de Pakistan …

Jeugd Talent-selectiedag zondag 23 september

A.s. zondag 23 september vindt de vierde editie van de Talent-Selectiedag van de KNCB plaats. …

Pakistan Ambassadors Cup op VCC

De jaarlijkse wedstrijd om de Pakistan Ambassadors Cup wordt op zaterdag 8 september, aanvang 14:00 …

Jeugdfinales U13 en U17 op VCC

De finales bij de jeugd in de U13 en UI17 worden komende zondag 9 september …