Home - Club Nieuws - Accommodatiecommissie voor pitches en méér

Accommodatiecommissie voor pitches en méér

Wie de pitch van zijn veld wil verbeteren, kan terecht bij de KNCB accommodatiecommissie. Maar de commissie met als leden Frits de Jongh (voorzitter), Dave Hardy (secretaris), Paul Polak, Theo Sikkema en David Woutersen adviseert over méér dan pitches alleen.

Sinds anderhalf jaar is Frits de Jongh voorzitter van de commissie. Hij heeft gemerkt dat bij de clubs een groeiende behoefte is aan expertise om cricketaccommodaties te verbeteren. Een proactieve accommodatiecommissie (AC) is hierbij onmisbaar. De Jongh: “Dankzij het enthousiasme en de deskundigheid van mijn mede-commissieleden, spelen we een nuttige rol in het dynamische landschap van cricket in Nederland.” De basis van de werkzaamheden van de commissie is het Accommodatiereglement dat in 2018 werd bijgewerkt. De Accommodatiecommissie had daarvoor een aantal voorstellen aangedragen. Voor meer informatie, kijk op https://kncb.nl/competitie/reglementenformulieren/

Kwaliteit van de pitches
Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de pitches (gras- én kunstgraspitches), ontvangt de commissie tijdens het seizoen wekelijks pitch reports. De Jongh: “Als een pitch onbetrouwbaar is, dan nemen we direct contact op met de betreffende vereniging. In de meeste gevallen ondernemen verenigingen dan meteen actie. Dat is een goede ontwikkeling. Het doel van de reports is immers de verbetering van de pitches in Nederland.” De pitch reports worden opgesteld door de umpires. De scheidsrechterscommissie (SRC) en de accommodatiecommissie werken hierin met korte lijnen nauw samen: de secretaris van beide commissies is Dave Hardy. Rapportages van umpires worden sinds dit jaar ingediend via http://www.whostheumpire.com/. De Jongh: “De werkwijze was natuurlijk even wennen, maar het nieuwe systeem biedt veel voordelen. We kunnen niet zonder de wekelijkse rapportages van de bondsumpires en we zijn hen daarvoor uitermate erkentelijk.”

Accommodaties en gemeenten
Maar de Accommodatiecommissie is méér dan alleen een pitch commissie. Verenigingen kunnen voor alle vragen over accommodaties bij de commissie terecht, zoals inspectie van nieuwe velden en advies aan het KNCB-bondsbestuur; advies aan gemeenten bij de aanleg van cricketaccommodaties en advies aan clubs. Voor clubs is een handzaam document met een werkplan samengesteld: Aandachtspunten accommodaties 2018. Daarin komen de aanleg van nieuwe velden, aanleg en onderhoud van pitches, contacten met gemeenten en veiligheid op en rond het veld aan de orde.

Non-turf pitches
Een apart hoofdstuk betreft de aanbevelingen van non-turf pitches die op initiatief van Qui Vive zijn toegevoegd ter verbetering van de kunstgraspitches. Daarbij is een schema opgenomen dat verenigingen een handvat biedt bij de keuze voor een bepaalde cricketpitch. Naar aanleiding daarvan heeft een aantal verenigingen ervaring met pitches die geen gravel-onderlaag hebben, maar een andere hardere onderlaag. In 2018 heeft de accommodatiecommissie bij meer dan tien verenigingen onderzoek verricht en advies uitgebracht.

Cricket en kunstgras
Kunstgras rukt steeds meer op in de Nederlandse cricketvelden. Hoe staat de accommodatiecommissie daar tegenover? De Jongh: “We kunnen onze ogen hiervoor niet sluiten. Het is dus zaak om hierover beleid te ontwikkelen. Het bondsbestuur heeft de Accommodatiecommissie gevraagd hierover advies uit te brengen. Daarvoor dienen alle velden van de verenigingen geïnventariseerd te worden. In veel gevallen zullen nieuw aan te leggen kunstgrasvelden worden gecombineerd met andere sporten. Het is daarbij van belang om technische specificaties voor de cricketsport tijdig bij de planvorming te betrekken. Voor internationale wedstrijden zullen we blijvend een beroep doen op verenigingen met graswickets.”

Tips van de KNCB Accommodatiecommissie
Secretaris Dave Hardy: “Clubs dienen in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met de AC als er een nieuwe pitch of nieuw veld wordt aangelegd.”
David Woutersen: “Ga bij de eigen gemeente na welke subsidieregelingen er bestaan. Veel subsidieregelingen worden nu ingezet op het verduurzamen en ‘groen’ maken van sportaccommodaties. Hoewel veel van deze subsidieregelingen ook inleg van eigen vermogen eisen, zijn hier wel mogelijkheden voor verbeteringen of nieuwbouw. Bij verduurzaming kunnen daarnaast ook (elektriciteits)kosten worden verlaagd.”

Voor meer informatie:
Accommodatiecommissie, secretaris Dave Hardy, E-mail
Accomodatiereglement

Comments via Facebook

comments

Check Also

Sportfilm Festival Rotterdam brengt film cricketlegende Sachin Tendulkar

Het Sportfilm Festival Rotterdam viert dit jaar haar vijfjarig jubileum. Dit vijfdaagse evenement duurt van …

Finales Flamingo Indoortoernooi in Utrecht

In het indoorseizoen 2019 worden de finales van het jaarlijkse Flamingo-Indoortoernooi dit keer niet in …

Drukke zomer voor Nederlands dames XI / Busy summer for Dutch women’s XI

Het seizoen 2019 belooft een intens en druk jaar te worden voor het Nederlandse damesteam. Het …

Nieuw elan rond nationale mannenselecties / New spirit Dutch national men’s squads

Ryan Campbell, hoofdcoach van het Nederlands heren elftal, heeft de selectie voor het Nederlands heren …