Home - Archive - Jeugdplan gedeeltelijk goedkeurd op ALV

Jeugdplan gedeeltelijk goedkeurd op ALV

Tijdens de Najaars ALV van de KNCB op donderdag 1 december kwamen zeer diverse onderwerpen aan bod. Het belangrijkste was ongetwijfeld het Jeugdplan dat werd gepresenteerd door jeugdcommissievoorzitter Jos Heggelman (op de foto het KNCB-bestuur dat aandachtig naar de uitleg van Heggelman luistert).

Het Jeugdplan ‘Developing Cricket Together’ is samengesteld door een werkgroep, bestaande uit Tim Bett (VCC), Nicolas Debaig (VRA), Reinout Scholte (HBS), Andre van Troost (Excelsior’20) en KNCB Development Officer Marike Dickmann. Na een lange discussie werd het plan op de volgende drie punten goedgekeurd:

  • Het aanstellen van twee parttime regionale Development Officers, 1 voor Utrecht + Oost-Nederland, en 1 voor de regio Amsterdam.
  • Uitbreiding van het Coach-ontwikkelingsplan, voor clubcoaches en ouders
  • Invoering van de cricketsport bij scholen via een duidelijk en gestructureerd programma (clinics) vanuit de verenigingen voor zowel basisscholen als voortgezet onderwijs.

Nog niet goedgekeurd werd het plan om in de maand mei de jeugdcompetities op de zondag in plaats van op de zaterdag af te gaan werken. Dit plan is ontstaan om kinderen die op de zaterdagen in mei en juni nog andere sporten beoefenen, niet de keuze te moeten laten maken tussen 2 sporten. Deze stap zou van invloed kunnen zijn op de Top-, Hoofd- en Eersteklasseclubs, die in december bijeenkomen om de competitiestructuur van 2012 te bespreken. Dit vierde punt van het jeugdplan zal daarna opnieuw aandacht krijgen.

Halverwege  de vergadering traden zowel voorzitter Marc Asselbergs als penningmeester Peter van Wel af, zoals zij in de ALV van april hadden aangekondigd. Er zijn nog geen vervangers gevonden. Wel is er een commissie gevormd onder leiding van Maarten Fontein, met Jaco Visser en Michiel Muller als leden. Dit drietal gaat met de voorzitter en penningmeester, die ad interim blijven functioneren, de samenstelling van een nieuw bestuur onderzoeken. Hieraan is geen deadline gegeven.

De diverse jeugd- en damesprijswinnaars werden genoemd:

Jeugd

Steven Lubbers-prijs (de trofee voor een U12/U13-speler): Rens van Troost (Excelsior’20)
Met Rens van Troost heeft de KNCB weer een echte fast-bowler in haar gelederen waarbij een vergelijking met zijn oom Andre van Troost zeker niet misplaatst is. Rens heeft op jonge leeftijd al een goede controle over zijn snelheid en het is te hopen dat zijn bowling zich de komende jaren verder blijft ontwikkelen. Een totaal van 14 wickets in 10 wedstrijden met als beste cijfers 2v12-7 tegen Essex sprongen eruit. Rens is als batsman ook niet onverdienstelijk en heeft een natuurlijke aanleg de bal weg te slaan. De jeugdcommissie feliciteert Rens met zijn benoeming.

David Trist-prijs (de trofee voor een U15-speler): Hidde Overdijk (HCC)
Hidde heeft zich in 2011, via heel goede prestaties in de selectiewedstrijden op VCC, in het U15 team gespeeld. Tijdens de voorbereidingstour naar Denemarken heeft hij al laten zien veel in huis te hebben maar het grote werk heeft hij laten wachten tot het EK in Schotland. Helaas werd dit EK gekenmerkt door heel veel regen maar in de twee wedstrijden die gespeeld werden heeft Hidde in beide, de “man of the match” award gewonnen. Zijn 62 runs tegen Jersey zorgden voor de 1ste overwinning en in de cruciale wedstrijd tegen Schotland was hij met 46 not out wederom de grote man en tikte de wedstrijd binnen. Door deze twee overwinningen werd Nederland voor de eerste keer in haar geschiedenis Europees kampioen. Het is niet verwonderlijk dat zijn grote batting vorm hem de “player of the tournament award” heeft opgeleverd. De keuze om hem de “David Trist” award te geven was daarom ook geen moeilijk keuze.

Don Bradman-prijs (de trofee voor een U19-speler): Vinoo Tewarie (VRA)
Vinoo heeft zijn laatste jaar als jeugdcricketer op grootse wijze afgesloten. Zowel met het bat als met de bal heeft hij laten zien dat hij zich tot een fantastische all-rounder heeft ontwikkeld. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat hij door de Nationale Coach, Peter Drinnen aan de Nationale selectie is toegevoegd. Met het bat was het hoogtepunt zijn 103 (104 ballen) tegen Guernsey. Dezelfde tegenstander had ook niets in te brengen tegen zijn leg-spinners en in de serie van drie wedstrjden wist Vinoo 12 wickets te nemen voor slechts 70 runs in 17 overs. Het is daarom bijna vanzelfsprekend dat de Don Bradman prijs in 2011 naar Vinoo Tewarie gaat.

Dames:

Anneke Weidema-beker (Voor de meest veelbelovende jonge speelster U18): Leonie Bennett (Kampong).
Leonie werkte zich binnen één seizoen op van het U17 naar het Nederlands XI, waar ze zich van left-arm medium-fast bowler snel heeft ontwikkeld tot een succesvolle orthodox-spinbowler, die bij het WK kwalificatietoernooi in Bangladesh alle zeven wedstrijden heeft gespeeld.

Tine de Ruiter-beker (voor de beste fieldster van het seizoen): Denise Hannema (Kampong).
Denise, enkele jaren geleden al winnares van de AW-beker, verdient deze prijs voor haar vangen en groundfielding, haar alertheid in het veld waardoor batsmen zich wel twee keer bedenken om te gaan runnen, en haar overduidelijke aanwezigheid in het veld waarmee ze haar teamgenoten elke keer weer weet op te peppen en bij de les houdt.

De Muntaz Foundation Fair Play Cup werd in 2011 gewonnen door het tweede team van HCC.

Ton van Huut ontving de kroondas voor zijn jarenlange inzet voor en betrokkenheid bij de KNCB op velerlei gebied.

Het bestuur zette bondsbureaumedewerker Alex de la Mar in het zonnetje, vanwege zijn 25-jarige jubileum als werknemer op het KNCB-bondsbureau, waar hij op allerlei verschillende gebieden, zowel nationaal als internationaal, van onschatbare waarde is geweest voor de cricketbond.

Ted Hartman, voorzitter van de Archief & Bibliotheek Commissie bood de nieuwe Kleefstra Almanak aan voorzitter Asselbergs aan. Het was dit jaar een echt harde noot om te kraken, omdat de jaarstaten maar mondjesmaat en erg laat binnenkwamen. Vooral het ontbreken van de jaarstaat van hoofdklasser HBS 1 is een groot gemis in de Almanak.

Een zeer positief geluid kwam uit de mond vans secretaris Jacques Mulders, tevens voorzitter van de Scheidsrechterscommissie (SRC). Het wangedrag op de velden is in 2012 flink afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor; de Tuchtcommissie heeft in 2011 ook veel minder zaken hoeven te behandelen.
Als voorzitter van de Reglementencommissie gaf hij vast een klein inzicht in enkele regels die voor 2012 zullen veranderen.

Drie leden van de Tuchtcommissie namen onder luid applaus afscheid na een jarenlange staat van dienst: het zijn Shyam Tewarie (voorzitter), Roelof Kruijshoop en Jeroen Oskam.

Na de rondvraag sloot interim-voorzitter Marc Asselbergs de vergadering om 10.45 uur.

 

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

Data diverse KNCB cursussen 2019 bekend

Ook in het voorjaar van 2019 organiseert de KNCB in samenwerking met de ECB ACO …

Accommodatiecommissie voor pitches en méér

Wie de pitch van zijn veld wil verbeteren, kan terecht bij de KNCB accommodatiecommissie. Maar …

KNCB contracteert 9 spelers / KNCB contracts 9 players

De KNCB heeft vandaag laten weten dat het, voor de eerste keer in haar bestaan, …

Competitieverloop Top- en Eerste Klasse 2018

In de komende twee weken wordt de KNCB-cricketcompetitie 2018 afgerond. In een aantal klassen strijden …