Home - Doping

Doping

De KNCB volgt de reglementen van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit is dè Nederlandse autoriteit op het gebeid van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. Voor seizoen 2017 is de verboden stoffen lijst 2017 als vrij gegeven.

De meest essentiële informatie staat echter hier op een rijtje:

De sporter:
In principe kan iedere sporter getest worden op doping, sport moet immers ‘dope free’ zijn. In de praktijk zijn het alleen sporters, uitkomend in de Topklasse of de spelers van Nederlandse Dames en Heren team die getest worden. Ook juniorspelers die aan voorgenoemde voldoen, worden getest.

Wist je dat… veel astmamedicijnen verboden zijn

De dopinglijst:
Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen, die gebruikt worden, op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Wist je dat… insuline op de dopinglijst staat?

Medicijngebruik: www.dopingautoriteit.nl/GDS
Komt het dan toch voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening medicatie moet gebruiken dat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Wanneer dispensatie is verkregen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang de dispensatie geldig is.

Wist je dat… marihuana een lange afbraakperiode in je lichaam kent?

Doping in je vitaminepil?: www.dopingautoriteit.nl/NZVT
Uit onderzoek is gebleken dat 2% – 25% van alle voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Deze stoffen staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en geschorst worden. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken, neem dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je de kans op een positieve controle minimaal.

Wist je dat… sommige medische verdovingen cocaïneachtige stoffen bevatten?

De dopingcontroleprocedure: www.dopingautoriteit.nl/dopingcontrole
Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Weigering van een dopingtest staat bijvoorbeeld gelijk aan het leveren van een positieve controle.

Wist je dat… ook vitamice C vervuild kan zijn met doping?

Doping Infolijn:
Voor antwoorden op alle dopingvragen kan men elke werkdag tussen 13.00 en 16.00 uur terecht bij de Doping Infolijn: 0900 200 1000 (10 ct/min). Vragen kunnen natuurlijk ook per mail gesteld worden: dopingvragen@dopingautoriteit.nl.