Home - Club Nieuws - Nieuwe regelgeving gegevensbescherming (AVG)

Nieuwe regelgeving gegevensbescherming (AVG)

Vanaf 25 mei 2018 geldt een nieuwe, strengere regelgeving op het gebied van privacy, namelijk de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). In deze nieuwe wet staat dat bedrijven en overheden, maar ook vrijwilligersorganisaties, precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang.

Ook alle cricketverenigingen, net als de KNCB zelf, moeten de komende maanden inspanningen verrichten om klaar te zijn voor deze wet, omdat iedereen dient aan te sluiten bij het AVG systeem. Stichting AVG heeft hiertoe een programma, een 15-stappenplan, ontwikkeld voor sportverenigingen. Sportbonden en NOC*NSF hebben in samenwerking met advocatenkantoor CMS uit Utrecht dit stappenplan aansprekender gemaakt voor sportverenigingen. Het stappenplan is inmiddels als digitale tool beschikbaar en helpt onder andere via voorbeelddocumenten en praktijkvoorbeelden bij de acties die ondernomen dienen te worden op het vlak van bijvoorbeeld ICT, interne procedures en contracten.

Cursus en online tool
De KNCB vindt het belangrijk dat persoonsgegevens bij alle cricketverenigingen in goede handen zijn. Samen met Team Sportservice en een aantal andere sportbonden organiseert de KNCB daarom een cursus om de verenigingen ‘AVG-proof’ te maken. De KNCB maakt daarbij gebruik van een door de Stichting AVG Verenigingen ontwikkelde online tool en begeleiding door een expert. Heeft een vereniging nog geen online tool, dan kan KNCB-verenigingsondersteuner Tom Heggelman ervoor zorgen dat de club deze zo snel mogelijk tot zijn beschikking heeft.
De KNCB neemt de kosten van de online tool op zich
Team Sportservice en de KNCB stellen op korte termijn een aantal data vast waarop een korte, praktische en resultaatgerichte cursus wordt aangeboden. Tijdens de eerste avond wordt vooral ingegaan op de noodzaak en theorie achter de wetgeving. Na de eerste avond gaat de club zelf met het stappenplan aan de slag. Op de tweede avond worden de puntjes op de i gezet met betrekking tot de uitvoering van de benodigde acties. Na de twee avonden zijn alle deelnemende verenigingen ‘AVG-proof’ en ontvangen zij, als zij hun huiswerk hebben gedaan, een verklaring waarin staat welke acties zij hebben ondernomen om aan deze inspanningswet te voldoen.
De kosten van deze cursus bedragen €80,00 en zijn voor eigen rekening.

Wilt u met uw vereniging aan de slag om ‘AVG-proof’ te worden?
Geef dan vóór woensdag 28 maart aan bij Tom Heggelman
1. of u al over de online tool beschikt of niet, en
2. of u wilt deelnemen aan de cursus.

Er kunnen maximaal 2 personen per vereniging aan de cursus deelnemen. De cursus gaat alleen door bij aanmelding van minimaal 15 verenigingen. Zodra de data van de informatieavonden bekend zijn, krijgen de verenigingen dit via de mail te horen.

Link met informatie over de AVG: https://sport.nl/voorclubs/nieuws/2018/01/aan-de-slag-met-privacy-in-de-sportvereniging

 

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

Flamingo’s vlogen naar Essex voor tour

De CTC De Flamingo’s organiseerde in 2018 weer eens een uitgebreide tour naar het Verenigd …

Fred Klaassen naar Kent / Fred Klaassen signs for Kent

Kent County Cricket Club is met de Nederlandse international Fred Klaassen een tweejarig contract overeengekomen. …

Shane Snater tekent bij Essex / Shane Snater signs for Essex

Nederlands international Shane Snater heeft eind September een eenjarig profcontract getekend bij Essex County Cricket …

Accommodatiecommissie voor pitches en méér

Wie de pitch van zijn veld wil verbeteren, kan terecht bij de KNCB accommodatiecommissie. Maar …