- Home
- Nieuwsoverzicht
- Afghanistan verslaat Nederland ook in tweede ODI
Nieuwe ronde, nieuwe kansen, na het onnodige verlies op vrijdag waar Nederland niet in staat bleek 222 te chasen. Maar ondanks goed bowlen en redelijk fielden lukte het Nederland niet de 237 Afghaanse runs te chasen.
Heel karakteristiek had de organisatie nieuwe vlaggen geplaatst in plaats van de genante rafelige poetslappen van vrijdag. En veel belangrijker: er werd gespeeld op een ogenschijnlijk betere strip.
Dat betekende wel een kleine foutenmarge voor de bowlers, want Afghanistan won de toss en ging batten. Viv Kingma bowlde prima openingsovers en van de andere kant claimde Fred Klaassen al op zijn allereerste bal Usman Ghani: een droomstart voor Oranje.
Rahmanullah Gurbaz en Rahmat Shah repareerden de averij. Waar Afghanistan er vrijdag nauwelijks in slaagde de strike te roteren, lukte dat nu wat beter dankzij soft hands en scherpere calls. Boundaries kwamen er pas toen Klaassen ervoor koos round the wicket te gaan bowlen. Tijd voor changes, waarbij de debuterende Ryan Klein (in het team voor Brandon Glover) en captain Pieter Seelaar het overnamen van de openingsbowlers.
Al snel ontdekte Klein dat je op dit niveau niet wegkomt met het bowlen van half volleys. Zijn eerste vier overs gingen voor 31. Seelaar was wel van meet af aan bij de les. Hij verdiende een wicket toen Rahmat hem naar de square leg boundary sweepte, maar de dolly was aan de overigens prima fieldende Gorlee niet besteed. Gelukkig voor Nederland was deze drop niet te duur. Een over later bowlde Boissevain (die zou eindigen met 2-39) een beauty op Rahmat (35) die dankzij een stumping van Edwards alsnog kon inrukken. 84/2 in de 20e over.
Opener Gurbaz een captain Hashmatullah Shahidi werkten gestaag aan een partnership. Na dertig overs was de stand 144/2, dus 4.8 per over en veel dreigender dan op vrijdag; een score van 260 à 270 lag in het verschiet. Anderzijds maakte Nederland het dankzij veel variatie en prima field placings heel moeilijk voor Afghanistan om de boundary te vinden.
Desondanks bereikte Gurbaz zijn 100 in de 40e over. De stand was 184/2/40, dus in tien overs hadden de Afghanen precies 40 runs gemaakt. Wederom lukte het Afghanistan niet het gaspedaal in te drukken. Dat was te danken aan uitstekend Nederlands bowlen. Een poging om de touwen te clearen betekende een goede vang van Ryan Klein op de boundary. Kort daarna had Klein als bowler in zijn veel betere tweede spell succes toen hij Hashmatullah cleande voor 54: 203/4 in de 45e over.
Gulbadins “ogen dicht en halen” resulteerde erin dat Edwards razendsnel zijn tweede stumping kon pakken: 206/5 in de 46e over. Dus slechts 4.5 runs per over en nog altijd geen versnelling.
Kingma en Klaassen werden opgeroepen voor de ‘death’ en deden een sublieme job met pace off en plenty variatie. Nu stond 240 op de kaart, waar eerder 270 reëel leek. Kingma eindigde met 0-42 in 10. Klaassen tekende ondanks een misser van Klein op long off voor 2-51 omdat Bas de Leede Najibullah wel vasthield op cow corner. Zo werd Afghanistan knap ingesnoerd (237/6); prima kansen om dit totaal te chasen.
Innings Nederland
Scott Edwards en Musa Ahmed openden weer energiek en Musa leek wat unlucky toen hij caught behind werd gegeven (21/1), naar het scheen van zijn thigh pad. Leicester-captain Colin Ackermann mistimede een cover drive: 35/2 in de negende over. Weer goedkope wickets in een niet al te diepe battingside. Wickets in handen houden was, net als vrijdag, het devies.
Scott Edwards en Bas de Leede slaagden daarin, ondanks zeer gedisciplineerd bowlen. Ze maakten er 90 voor het derde wicket. Keerzijde van de medaille was echter dat – mede doordat de pitch verslechterde - de required run rate gevaarlijk opliep. Singles waren al moeilijk te maken, laat staan boundaries. Rashid Khan bowlde weer een onberispelijke lengte en goed verborgen variaties en ook seamer Gulbadin varieerde sterk.
De benodigde runrate was opgelopen naar meer dan zeven per over toen Bas de Leede (34) played on ging: 125/3 in de 35e over. Toen Edwards vier overs later LBW ging voor een prima 86, werd het een lastige chase voor Seelaar en Gorlee, zeker toen Seelaar zeer onnodig aan het dode wicket run out ging. Het was 161/5 na 41 overs.
Gorlee deed een poging, maar werd het slachtoffer van een top edge op Rashid Khan (172/6 in de 44e over). Een mix-up tussen Ryan Klein en Saqib Zulfiqar betekende het einde van Saqib en 187/7 in de 47e over. Philippe Boissevain werd gevangen achter het wicket: 188/8. Klaassen en Kingma hadden samen drie ballen nodig om Afghanistan de laatste twee wickets te geven. In de 48e over viel het spreekwoordelijke doek met de val van het laatste wicket, dat van Viv Kingma. Nederland 189 all out.
Hiermee was de tweede ODI bijna een kopie van de wedstrijd van vrijdag: Nederland hield Afghanistan ruim onder de 250, maar miste diepte in de battingside om dat te chasen.
Ryan Campbell, bondscoach Nederlands Elftal: "Ik ben teleurgesteld over het resultaat. Ik vond dat we heel goed bowlden, maar ons fielden was dramatisch. Wij hanteren normaal gesproken hoge normen bij het fielden, maar vandaag gaven we Afghanistan twintig runs cadeau. In dit soort wedstrijden, tegen twee van de beste spinners ter wereld en fastbowlers die de bal kunnen laten reserve swingen, telt elke run.”
“Petje af voor Scott Edwards, die wederom fantastisch batten liet zien.”
“We zullen dinsdag diep ademhalen en sterk terugkomen, maar ik verwacht wel dat we een paar veranderingen in het team zullen aanbrengen.”
Lees verder
Laatste nieuws
Van 30 januari tot 7 februari speelt het Nederlandse vrouwenteam een T20I TriSeries tegen Thailand en gastland Nepal.
In de eerste helft van maart gaat het Nederlandse mannenteam naar Namibië voor een reeks 50-overwedstrijden in het kader van de ICC Men’s World Cup League 2, die belangrijk is voor kwalificatie voor het 50-over WK in 2027. In de zomer van 2025 host Nederland zowel de Europese T20 Qualifier van de mannen als die van de vrouwen. Houd de KNCB-website in de gaten voor meer nieuws over deze spectaculaire events!