- Home
- Nieuwsoverzicht
- Interviews met Helmien Rambaldo, Willemijn Vorderman-Jansen en Babette de Leede
”Het cricket heeft mij veel gebracht, zoals goed plannen en meer zelfvertrouwen” --- “Vrouwen en meisjes moeten hun stem laten horen” --- “Het is heel bijzonder om samen met je teamgenoten urenlang dag in dag uit te trainen voor hetzelfde doel.”
Helmien Rambaldo:
”Het cricket heeft mij veel gebracht, zoals goed plannen en meer zelfvertrouwen”
Helmien Rambaldo maakte 723 runs in 46 One Day Internationals en daarnaast 154 runs in tien T20I’s. Inmiddels is zij een gewaardeerde coach van verschillende nationale jeugdteams.
- Wat heeft het cricket jou gebracht qua persoonlijke ontwikkeling?
Heel veel. Ik ben wie ik ben door alle kansen die ik met cricket heb gekregen. Wonen en touren in het buitenland, omgaan met druk, aanvoerder zijn van het Nederlands Efltal inclusief spreken voor groepen, omgaan met tegenslagen, en vechten voor waar je in gelooft. In de jeugd waren vooral discipline en goed plannen belangrijk om school met cricket te combineren. In drukke tijden op school (bijvoorbeeld toetsweken) was het belangrijk om te trainen en spelen. Om dit te doen moest ik soms nee zeggen tegen andere dingen. Bewust deze keuzes maken heeft mij veel geleerd. En over het algemeen 'zelfvertrouwen'. Door cricket kon ik me uiten en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Nu als coach ontwikkel ik me weer op andere gebieden, meer reflectief en denken op de langere termijn: hoe haal ik het beste uit iemand?
- Waarom vind je het belangrijk je voor het vrouwencricket in te zetten?
Als ik zie wat cricket mij heeft gebracht, gun ik dat iedereen; jezelf kunnen ontwikkelen en uiten. Hoe meer kansen er zijn, hoe beter, voor speelsters, maar ook voor vrouwelijke coaches, umpires en bestuurs- en commissieleden. Op dit moment zijn er helaas nog niet dezelfde mogelijkheden als voor de mannen, dus dat is iets om op in te zetten. Als speelster en aanvoerder van het Nederlands elftal wilde ik me inzetten voor betere kansen voor meisjes en vrouwen die willen cricketen. Wat dit me heeft geleerd, is om dingen op te delen in kleine stukjes en daar dan steeds een stap verder mee te komen. Ook nu in mijn rol als coach vind ik het belangrijk om kansen te creëren voor (meer) vrouwelijke coaches.
- Welke tips geef je mee aan anderen om vrouwencricket te stimuleren?
Begin simpel, vraag familie en bekenden van speelsters en andere vrouwen die al op je vereniging komen om mee te denken. Koppel promotie aan je bestaande activiteiten. Geef een meisjes/ damesclinic tijdens de inningsbreak van een wedstrijd van het eerste mannenelftal. Organiseer in plaats van een vader/zoonwedstrijd aan het einde van het jeugdseizoen eens een moeder/zoon of moeder/dochteractiviteit. Neem doelen op in je plannen voor de club (bijvoorbeeld in 2025 willen we ten minste twintig meisjes op de club, een vrouwelijke coach, een vrouwelijke umpire), zet ze op het papier en bespreek ze met elkaar. Zoek mensen (niet per se vrouwen) die zich hier actief mee bezighouden. Benader mensen persoonlijk om dit te doen.
- Wie wil jij in het zonnetje zetten die volgens jou veel voor het vrouwencricket heeft betekend?
Esther de Lange. In de tijd dat ze in Nederland speelde en werkte heeft zij zich enorm ingezet voor het meisjes- en vrouwencricket. En nu bij de ICC zorgt ze elke keer weer voor initiatieven om het vrouwencricket én vrouwen binnen het cricket in Europa te stimuleren.
- Hoe zie jij de recente en actuele ontwikkeling van het internationale vrouwencricket?
Het is geweldig om te zien hoe er steeds meer aandacht is voor vrouwencricket en hoe hoog het niveau is. Hoogtepunt voor mij was de finale van het WK T20 in Australie in 2020, waar meer dan 80.000 toeschouwers waren. Ook de komst van de Women’s Premier League; naast the Hundred en Women’s Big Bash League (WBBL) geeft die veel exposure aan het vrouwencricket.
Willemijn Vorderman-Jansen, bestuurslid KNCB:
“Vrouwen en meisjes moeten hun stem laten horen”
- Wat heeft het cricket jou gebracht qua persoonlijke ontwikkeling, teambuilding, omgaan met winst en verlies?
Cricket heeft mij enorm veel gebracht! Als eerste komt veel lol, gezelligheid en sportiviteit met en bij mijn leuke en hechte team bij Groen-Geel! Hoe wij al jaren met zo'n divers gezelschap qua leeftijden, voorkeuren en cricketervaring met elkaar omgaan is in mijn ogen een goed voorbeeld van wat het oplevert als je verschillen in een groep omarmt.
Qua sport blijf ik het leuk vinden dat je je als individu kunt blijven ontwikkelen op onderdelen. Mijn, nog vrij nieuwe, rol in het bestuur vind ik leerzaam en uitdagend: ik leer de cricketwereld van een hele andere kant kennen. Tot nu toe erg interessant en leuk!
Tenslotte leuk om te vermelden dat de band met mijn vader nog beter is geworden door deze gedeelde passie: zo we waren in 2009 samen op Lord’s - onvergetelijk! - en praten we veel over cricketevenementen en - ontwikkelingen: hij volgt alles op de voet; ook de bestuurlijke activiteiten.
- Waarom vind je het belangrijk je hiervoor in te zetten?
Doordat ik actief was in bij C.T.C. de Flamingos - eerst in het opzetten van de vrouwentak, daarna als secretaris - probeerde ik al bij te dragen aan het creëren van een bredere basis van het vrouwencricket in Nederland. Ik vond het, naast heel leuk om te doen, ook heel belangrijk dat een club als de Flamingo's hier ook een rol in wilde spelen. Hierdoor kwam ik vervolgens zelf in aanmerking voor de rol van secretaris in het huidige bestuur, een vraag waar ik geen 'nee' tegen wilde zeggen, ook al niet omdat ik het zelf belangrijk vind dat de vrouwencricketers zich meer in allerlei organen binnen de cricketwereld laten zien.
- Welke tips geef je mee aan anderen om vrouwencricket te stimuleren en mobiliseren?
Het viel me op, bij zowel de ALV als de regiobijeenkomsten eind vorig jaar, dat ik relatief weinig vrouwen zag. Het is belangrijk om je stem te laten horen op de plekken waar besluiten worden genomen. De vrouwen en meisjescricketers zou ik willen oproepen om dat te doen. Het gaat gewoon minder over het vrouwencricket als we niet aanwezig zijn, dus het is belangrijk om aanwezig te zijn en het belang van het vrouwencricket daarmee breder te vertegenwoordigen.
- Wie wil jij in het zonnetje zetten die volgens jou veel voor het vrouwencricket heeft betekend?
Ik kan er behoorlijk wat bedenken. Ingrid van der Elst, Denise van Deventer-Hannema, Helmien Rambaldo en mijn eigen teamgenoten Floor van den Assem en Tjitske Maathuis. Dan heb ik ze zeker niet allemaal gehad..! Ik kies voor Julia Corder: zij is recent gestart in het bestuur van VCC: bij wijze van aanmoediging zet ik haar graag in het zonnetje vanwege deze goeie stap.
- Hoe zie jij de recente en actuele ontwikkeling van het internationale vrouwencricket?
Als enorm positief: super dat de Nederlandse dames weer ODI's spelen en hoe gaaf dat het Nederlands dameselftal recent T10 kampioen is geworden! Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen van het team en ook de individuen die erin spelen. Ik volg het allemaal graag, onder andere samen met mijn fanatieke vader.
Babette de Leede (23), wicketkeeper/ batter van het Nederlandse vrouwenteam: “Het is heel bijzonder om samen met je teamgenoten urenlang dag in dag uit te trainen voor hetzelfde doel.”
- Wat heeft het cricket jou gebracht qua persoonlijke ontwikkeling, teambuilding, omgaan met winst en verlies?
Omdat cricket een technische sport is, kan het soms frustrerend zijn als dingen niet lukken. Maar dat leert je om niet op te geven totdat iets lukt, en dat je nooit klaar bent met nieuwe dingen leren en jezelf verbeteren. Bovendien is het heel bijzonder om samen met je teamgenoten urenlang dag in dag uit te trainen voor hetzelfde doel. Cricket is een individuele teamsport, dus individuele successen worden zeker gevierd, maar niets is beter dan als winnend team het veld aflopen (ook als je zelf niet presteerde zoals je wilde).
- Waarom vind je het belangrijk je hiervoor in te zetten?
Het (vrouwen)cricket in Nederland heeft meer aandacht nodig. De aantallen en daarmee het niveau in Nederland gaan achteruit. Dit is ontzettend zonde, want zo worden ook de niveauverschillen binnen teams te groot waardoor mensen plezier in het spel verliezen.
- Welke tips geef je mee aan anderen om vrouwencricket te stimuleren en mobiliseren?
Meiden moeten al op jonge leeftijd in aanraking komen met cricket, anders kan je het nooit meer echt goed leren. Het is dus belangrijk dat kinderen in Nederland zien hoe cricket werkt en hoe leuk het is, en dat je het prima naast voetbal of hockey kan doen. En voor meisjes ook hoe ver je ermee kunt komen: het Nederlands vrouwenelftal (en de jeugdteams) halen is veel makkelijker dan bij bijvoorbeeld hockey, en we gaan op hele mooie tours. Bovendien speel ik op m'n 23ste al mee met de wereldtop, speelsters die cricket als baan hebben (tijdens FairBreak).
- Wie wil jij in het zonnetje zetten die volgens jou veel voor het vrouwencricket heeft betekend?
De oprichter van FairBreak, Shaun Martyn, zet zich met veel succes in voor vrouwencricket en vooral voor speelsters uit kleine cricketlanden. Voor mij biedt het de kans om me te meten met de wereldtop en om geld te verdienen, zodat ik een kantoorbaan nog een beetje kan uitstellen en kan blijven cricketen voor Nederland. Hopelijk zien we binnenkort meer Nederlandse meiden betrokken worden bij FairBreak. Ook de KNCB neemt het vrouwencricket steeds serieuzer, en met het Nederlands team worden we steeds beter en spelen we elk jaar meer internationale wedstrijden.
- Hoe zie jij de recente en actuele ontwikkeling van het internationale vrouwencricket?
Internationaal gezien gaat het vrouwencricket hard vooruit: niet alleen het niveau, maar ook de publiciteit, de kans om rond te komen van cricket, en het aantal vrouwenwedstrijden elk jaar.
Lees verder
Laatste nieuws
Nederland A naar Spanje ECN T10
Nederland A neemt het vanaf 12 oktober in de ECN T10-competitie in Spanje op tegen Italië, Jersey, Zweden en Noorwegen. De Finals Week van deze Premier Division begint op 15 oktober. Alles wordt zoals gebruikelijk gelivestreamd met meerdere camera’s en van commentaar voorzien.