Home - Laatste nieuws - Sterre Kalis en Michael Rippon hoog in ranglijsten ICC

Sterre Kalis en Michael Rippon hoog in ranglijsten ICC

Op de website van de Internationale Cricketbond (ICC) staan de actuele ranglijsten van teams en spelers in het internationale cricket. Per december 2018 bezetten de hoogstgeplaatste Nederlandse spelers beide de 31ste plek in de T20I: Sterre Kalis bij de dames in de batting ranglijst en Michael Rippon bij de mannen allrounders.

Kalis imponeerde tijdens de Dames Global T20 Qualifier afgelopen juli in Nederland met enkele mooie innings met veel runs. Niet alleen maakte ze de meeste runs in dit toernooi, ze verdiende daardoor een plaats op de ICC T20I-ranglijst tussen speelsters uit de grote cricketlanden als Australië, de T20-wereldkampioen, India, Engeland en de West Indies. Sterre wordt geflankeerd door het Engelse openings-topbat Tammy Beaumont (30) en de Zuid-Afrikaanse Sune Luus (32).
De enige andere Nederlandse speelster die in de T20I ranglijsten voorkomt, is Heather Siegers, op plek 96 van de 100 allrounders.

Michael Rippon is niet alleen de hoogst genoteerde allround Nederlandse speler, hij is tevens in de bowlinglijst terug te vinden op plek 66. Boven hem bevinden zich Paul van Meekeren als hoogst geklasseerde Nederlandse bowler op plek 32, gevolgd door Timm van der Gugten (34), Pieter Seelaar (52) en Roelof van der Merwe (60). Dat betekent maar liefst vijf Nederlandse bowlers in de bowlers T20I top-100, een mooie prestatie. Ook bij de allrounders staan vijf Nederlanders in de top-100: Van der Merwe op de 55ste plaats met verder Seelaar (78), Van der Gugten (84) en Barresi (85). Laatstgenoemde heeft inmiddels voor het Nederlands elftal als opener, wicketkeeper én bowler gefungeerd.
Bij de batting bevinden zich twee Nederlandse spelers in de top-100: Wesley Barresi zelfs in de top-50 op plaats 46, Ben Cooper is de nummer twee op de 71ste plaats.

Als team staat Oranje in de T20I Ranking op de veertiende plaats, boven Hong Kong, Oman en Ierland. Het team en de Nederlandse spelers zijn, hoewel ze wel de ODI-status bezitten, nog niet in de ODI-ranglijsten opgenomen, omdat er eerst nog enkele ODI’s afgewerkt moeten worden om in aanmerking voor een ODI-klassering te komen. Het damesteam staat eveneens alleen in de T20I-ranking, op de 23ste plaats.

Vernieuwd WK heren -traject
De ICC maakte in oktober een nieuw, vereenvoudigd, traject bekend naar de World Cup eindronden van 2023 in India. Nederland bevindt zich in het hoogste segment, namelijk in de Cricket World Cup Super League, waarvoor de ploeg van coach Ryan Campbell zich vorig jaar december kwalificeerde. Dit betekent dat het team automatisch aan het WK kwalificatietoernooi meedoet.

Gastland India plus de beste zeven landen zich direct voor het WK; de onderste 5 landen nemen deel aan het WK kwalificatietoernooi in 2022. Uit de CWC League 2 kwalificeert de top-drie zich voor dat kwalificatietoernooi.

Het traject naar het WK heren 50 overs van 2023 in India ziet er als volgt uit (vanaf 2019):

CWC Super League CWC League 2 CWC Challenge League
No. of Teams 13 (12 Full Members + Netherlands) 7 Associate Members
(AMs ranked 14 – 20 in current WCL structure)
12 Associate Members
(AMs ranked 21 – 32 in current WCL structure)
Start/Duration May 2020/ 2 years July 2019/2.5 years August 2019; 2.25 years
Total matches Per team 156 matches
24 per team
126 matches
36 per team
90 matches;
15 per team
Qualification Pathway Host + 7 teams to CWC 2023; Bottom 5 teams to CWCQ 2022 Top 3 teams to CWCQ 2022; Bottom 4 teams to CWCQ Play-off Top team in each group to CWCQ Play-off; Bottom 2 teams in each group to CWC Challenge Play-off
League Status and rankings ODI status; All members on ODI team rankings table ODI status; All Members on ODI team rankings table List-A status

 

 

Comments via Facebook

comments

Check Also

Data diverse KNCB cursussen 2019 bekend

Ook in het voorjaar van 2019 organiseert de KNCB in samenwerking met de ECB ACO …

Succesvolle tour in India voor Oranje / Succesfull Dutch tour in India

Na het T20I vierlandentoernooi in Oman reisde het Nederlands elftal door naar India. Daar speelde …

Topsport nieuwtjes

De KNCB is verheugd te melden dat er overeenstemming is bereikt met Ryan Campbell over …

Bas de Leede bij MCC Young Cricketers

VCC-speler en international Bas de Leede heeft een full time contract gekregen bij de MCC …