Home - Welkom!

Welkom!

Welcome to cricket

Welcome to cricket

More info? Please ask cricket@kncb.nl or contact Last Man Stands at hq@lastmanstands.com.

Kom ook Cricketen!

Kom ook Cricketen!

Kom ook Cricketen!

Cricket een sport met moeilijke regels? Welnee! Cricket lijkt nog het meest op slagbal of honkbal. Iedereen kan een bal gooien, vangen en wegslaan met een bat (een soort plank). De coaches of je sportdocent leren je in drie stappen de basics, zodat je meteen mee kan doen op de club, in het park of de zaal. Via je club kan je meedoen aan de KNCB competities of de plaatselijke club wedstrijden. Clinics voor je bedrijf, klas, sport – of buurtteam kun je aanvragen via cricket@kncb.nl.

Het seizoen is van half mei tot half september, met een onderbreking voor de zomervakanties voor de jeugd. In de winter wordt er gespeeld en getraind in de hal.

   
    

Kijk op deze website ( www.kncb.nl/informatie-clubs/) voor het adres van een club bij jou in de buurt.

Clubs met Jeugd

 

Clubs met jeugd zijn Salland (Deventer), Kampong (Utrecht), VRA, ACC, Qui Vive (Amsterdam), Bloemendaal, Rood & Wit (Haarlem), ASC Ajax, VCC, HBS, Quick, HCC (Haaglangen), VOC, Punjab (Rotterdam), Excelsior, Hermes (Schiedam), Olympia (Gouda), Sparta (Capelle a/d IJssel), Mop (Vught).

Cricket is voor iedereen

 

Er zijn korte en lange spelvormen, voor gevorderden en beginners, met harde of zachte bal. T20 en Tapeball zijn de korte spelvormen met vaak spectaculaire acties. Meisjes en jongens kunnen gemengd spelen, want in cricket bots je niet tegen elkaar zoals bij voetbal of hockey. Alle punten worden in het spel bij gehouden: die van je team én die van jou. Je speelt dus voor je team, maar ook voor jezelf.

Het spel

Voor het spel heb je een groot rond veld nodig met in het midden een strook (de pitch). Aan het einde van die strook staat aan beide kanten een hekwerk met paaltjes met daarop blokjes (het wicket). De slagpartij moet met 2 batters de wickets verdedigen en zo veel mogelijk punten (runs) maken. De batters slaan daarvoor de bal weg die de fieldende partij opgooit, en rennen heen en weer tussen de wickets. De fieldende partij moet proberen de wickets om te gooien of de bal te vangen. Valt het wicket uit elkaar of wordt de bal gevangen, dan is de batter uit en komt de volgende aan de beurt. Als alle batters uit zijn, gaat het andere team batten. Het team dat de meeste runs heeft gemaakt, wint de wedstrijd. Kijk hoe het spel gaat op het youtube filmpje Wat is Cricket.

Met respect voor elkaar

In cricket is respect voor elkaar heel belangrijk. De scheidsrechter heeft altijd gelijk (zelfs als hij/zij dat niet heeft). Respect is er ook voor de tegenstander. Het publiek klapt voor knappe prestaties van elkaars teams, maar joelt elkaar niet uit. That’s not cricket!

Na afloop van de wedstrijd of in de rust, eten de spelers altijd samen. Families van beide teams zitten met elkaar langs het veld. De sfeer rond een cricketveld is ontspannen. Iedereen is welkom.

Cricket is de Wereld in Sport

In Nederland komen cricketers uit alle windstreken op de club samen. Je ontmoet er onder anderen Nederlanders, Surinamers, Engelsen, Indiërs, Pakistanen, Afghanen, Zuid Afrikaners, Australiërs, Nieuw Zeelanders en Sri Lankanen. Om elkaar te blijven verstaan, wordt er Nederlands én Engels gesproken. Kinderen op de club leren al heel jong vanzelf Engels. De achtergronden van de spelers vind je terug in de keukens van de clubs. Op het menu staan naast de gebruikelijke tosti’s, bitterballen en barbeques, ook roti’s, Afrikaanse braais, Indiase curries en halal gerechten.

Cricket is een heel sociale sport. Natuurlijk wil je de wedstrijd winnen, maar ook met plezier samen sporten. Na de wedstrijd is iedereen weer deel van dezelfde cricket gemeenschap met een passie voor de sport. A friend made in cricket is a friend forever!

Kom ook cricketen en ervaar waarom cricket de tweede sport ter wereld is en miljoenen Engelsen en Indiërs fan zijn!

Lespakketten en Folders

Lespakketten en Folders

Brochure “wat is cricket?”

Onderstaande flyers zijn aan te vragen via info@kncb.nl.

 CricKids CricKIDS folders met uitleg over cricket, clinic- en lesprogramma.  cricket flyer A4 voor coaches en sportdocenten van scholen, sportverenigingen en omniverenigingen.
Smashcricket_web Smash Cricket spel voor scholen, sportverenigingen en cricketverenigingen: iedereen kan meedoen! Met makkelijk scoreformulier.
Smashcricket 2.0  Smash Cricket scoreformulier
Cricket Spelenderwijs Cricket Spelenderwijs.

Lesmateriaal – in Nederlands ideaal voor sportdocenten

Digital 

Teach Cricket: in Engels ideaal voor sportdocenten
Hoofdstuk 1Hoofdstuk 2Hoofdstuk 3Hoofdstuk 4Hoofdstuk 5Hoofdstuk 6Hoofdstuk 7Hoofdstuk 8Hoofdstuk 9

 

Geschiedenis van Cricket (ook voor spreekbeurt of werkstuk!)

Geschiedenis van Cricket (ook voor spreekbeurt of werkstuk!)

De ‘pre’historie van het cricket

Volgens de Britse historici is de sport rond 1600 in Zuidoost-Engeland ontstaan. Echter, volgens Franse historici is cricket een Frans spel en hebben de Engelsen het tijdens de Honderdjarige Oorlog overgenomen. Vlaamse kenners hebben vastgesteld dat er op de schilderijen van Bruegel al gecricket wordt.

Over de herkomst van het woord ‘cricket’ bestaat een soortgelijke situatie. Het is ofwel afkomstig van ‘cricce’ – het Angelsaksische woord voor een herdersstaf – of van ‘krikstoel’, de naam waarmee in de Lage Landen van de Middeleeuwen een kerkbankje werd aangeduid. In het Frans heette zo’n bankje een ‘cricket’. Fransen beweren ook dat het woord ‘cricket’ zou afgeleid zijn van het woord ‘guichet (poortje, loket).

Bij vroege vormen van cricket werden wickets gebruikt die inderdaad iets weghadden van een laag driepikkeltje. Cricket in zijn huidige vorm -met rechtop staande wickets- dateert van een latere tijd en is zonder twijfel Engels.

Lord’s en de MCC

In de 18e eeuw was cricket uitgegroeid tot een van de favoriete sporten van de Britse aristocratie. De Londense elite stoorde zich eraan dat Jan en alleman naar hun wedstrijden op een grasveld in Islington kwamen kijken. Thomas Lord richtte daarom in 1787 in de wijk Marylebone een afgesloten cricketterrein op. De bijbehorende vereniging – de Marylebone Cricket Club of kortweg: MCC – introduceerde een jaar later de eerste cricketregels (laws/wetten) en beheert deze tot op de dag van vandaag.

Het oudst bewaarde cricketbat uit 1729
In 1811 verhuisde Lord zijn stadion naar Regents Park en in 1814 naar de huidige locatie in St John’s Wood, waar het al snel de bijnaam The Home of Cricket verwierf. De eerste grasmaaier op Lord’s deed in 1864 zijn intrede. Vóór die tijd werd het gras door grazende schapen kort gehouden.

The Ashes

Melbourne Cricket Ground in 1878
In 1880 vond in Engeland de eerste serieuze wedstrijd tussen de landenteams van Engeland en Australië plaats. De MCC was in de jaren ervoor al enkele keren naar Australië geweest, maar die wedstrijden werden niet serieus genomen. De beste Engelse spelers hadden destijds namelijk geen zin in een lange bootreis om “tegen een paar onbeduidende kolonialen te spelen”. Het kostte de Australiërs heel wat overredingskracht om de zich superieur wanende Engelsen tot het spelen van een ‘test match‘ (interland) op Engelse bodem over te halen.

De wedstrijd werd uiteindelijk gespeeld op de Londense Kennington Oval. Engeland had, vanwege een rampzalig verlopende tweede slagbeurt, grote moeite de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk gaf W.G. Grace de doorslag: Engeland won met een verschil van vijf wickets, maar de Australiërs hadden hun visitekaartje afgegeven.

Dat de sport inmiddels nauw verbonden was geraakt met het Engelse zelfbewustzijn, bleek toen Australië er in 1882 in slaagde het Engelse team te verslaan. Met enig gevoel voor melodrama plaatste de Sporting Times daags na de wedstrijd een necrologie voor het ‘overleden’ Engelse cricket. Er werd aangekondigd dat de as van het gecremeerde ‘lichaam’ naar Australië vervoerd zou worden.
Het vervolg op deze komedie kwam een jaar later toen Engelse cricketers op Australische bodem de revanchewedstrijd wonnen: de voorzitter van de Engelse cricketbond kreeg van de Australiërs een urn cadeau, met daarin de verbrande resten van een bail (het dwarshoutje dat op het wicket ligt) om mee te nemen naar Engeland.

De ‘testwedstrijden’ tussen Engeland en Australië worden sindsdien aangeduid als een strijd om ‘the Ashes’. The Ashes worden tegenwoordig meestal gewonnen door Australië. In 2005 sleepte Engeland na afloop van de laatste van 5 “Test”matches voor het eerst sinds 1987 de overwinning in de wacht. Er werd twee keer gewonnen, 1 keer verloren en tweemaal eindigde de Testmatch onbeslist (draw). Lang konden de Engelsen er niet van genieten, want een jaar later werden zij overtuigend in en door Australië verslagen met 5-0.
In 2013 versloeg Australië Engeland opnieuw met 5-0, de derde keer in de historie. Maar in 2015 heroverde Engeland de Ashes op Australië met een 3-2, waarbij Engeland na de eerste verloren test de drie daaropvolgende won.

De andere landen die ‘Testcricket’ spelen zijn India, Pakistan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Sri Lanka, West-Indië, Zimbabwe en Bangladesh.

Wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap cricket wordt om de vier jaar gehouden. West-Indië won in 1975 als eerste de wereldtitel. Tot en met 2015 zijn elf WK’s gespeeld. Australië won vijf keer (1987,1999, 2003 en 2007, 2015), West-Indië twee maal (1975 en 1979). India twee keer (1983, 2011), en Pakistan (1992) en Sri Lanka (1996) wonnen ieder één keer. Opvallend is dat Engeland de titel nog nooit heeft behaald.

Geschiedenis wereldkampioenschap

Jaar Gastheer Winnaar
1975 Engeland West-Indië
1979 Engeland West-Indië
1983 Engeland India India
1987 India en Pakistan Australië Australië
1992 Australië en Nieuw-Zeeland Pakistan Pakistan
1996 India, Pakistan en Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka
1999 Engeland Australië Australië
2003 Zuid-Afrika en Zimbabwe Australië Australië
2007 West-Indië Australië Australië
2011 Bangladesh, India, Pakistan en Sri Lanka. India India
2015 Australië & Nieuw Zeeland Australië Australië

In 1999 werd er tijdens het WK in Engeland ook een wedstrijd in Amsterdam gespeeld, en wel die tussen Kenia en Zuid-Afrika.

Nederland deed in 2011 voor de derde keer mee. Het debuteerde in 1996 en was in 2003 voor de tweede maal present. Het won tijdens de eerste twee toernooien één wedstrijd en verloor er tien. In 2007 werd er gewonnen van Schotland en verloren van de latere kampioen Australië en tegen de halve finalist Zuid-Afrika. In 2011 joeg het in de eerste wedstrijd Engeland behoorlijk angst aan door het neerzetten van een mooi totaal, maar er werd toch verloren. Helaas lukte het de ploeg niet om zich voor het WK van 2015 in Nieuw-Zeeland en Australië te plaatsen. Eerst eindigde Oranje ongelukkig als derde in de World Cricket league (verregende laatste wedstrijd tegen Canada) en verloor het tijdens het kwalificatietoernooi in januari in de belangrijkste opeens van een ontketend Kenia, waardoor niet alleen kwalificatie werd misgelopen, maar Nederland ook uit de ODI-ranking tuimelde. In 2015 revancheerde ploeg zich door de WCL divisie 2 in Namibië te winnen en terug te keren in het WCL Championship.

TWENTY20 Wereldkampioenschap

In de T20 ging het allemaal een stuk voortvarender met Nederland. In 2009 boekte het team o.l.v. coach Peter Drinnen een sensationele zee op gastland Engeland in de openingswedstrijd van het WK Twenty20 op Lord’s, met een heldenrol voor Tom de Grooth, Ryan ten Doeschate en Edgar Schiferli. De ploeg nam ook deel aan het WK T20 in 2014 en met veel succes: de ploeg behaalde als enige Associate de Super-10 door een ongelofelijke overwinning op Ierland in de laatste voorronde-groepswedstrijd, en behield in de laatste Super-10 wedstrijd tegen de ongeslagen status tegen Engeland, door de ‘poms’ opnieuw aan de zegekar te binden, nu met 45 runs.

Voor een uitgebreide geschiedenis van cricket in Nederland klik op de link: http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_cricket_team

1898 In 1898 is cricket in Nederland een sport in opkomst: zes clubs zijn dan actief. C.C. Ajax, Amstel C.C., C.C. Volharding, s’ Gravenhaagsche Cricket en Football club, Hermes, Rood en Wit, Victoria
1856 A cricket club in existence in Utrecht, involving students from The Netherlands and the Cape Colony.
1871 Amstels CC (Amsterdam) established.
1875 Utile Dulci Cricket Club (UD) formed in Deventer.
1878 Haagsche Cricket Club (HCC) founded.
1881 Uxbridge CC XI plays against 22 of The Netherlands at the Maliebaan, Den Haag; Uxbridge (95 all out) defeat the Dutch (14 and 33) by an innings and 48 runs.
Foundation of Rood en Wit (Haarlem).
1883 Formation of the Dutch Cricket Union (Nederlandsche Cricket Bond).
1884 Member clubs of the NCB are Achilles Amersfort, Arena I and Arena II (Rotterdam), Arnhemsche CC, Beverwijksche CC, Delftsche CC, EMM Middelburg, Frisia Leeuwarden, Gelria Nijmegen, Haagsche CC, Hercules Rotterdam, Hercules Utrecht, Hilversum, Olympia Den Haag, Sphaerinda Utrecht, Rotterdamsche CC, RUN Amsterdam, and UD Deventer. Of these, only four (HCC, Hercules Utrecht, Hilversum and UD Deventer) are still in existence.
Hermes Schiedam founded.
1884 First national tournament (23-27 August), won by HCC, who defeated RUN Amsterdam in the final.
1885 First matches between North and South Holland, both narrowly won by South Holland.
1886 English touring teams begin visiting The Netherlands.
1888 An English side led by Lord Sheffield plays in Den Haag.
1891 National tournament replaced by a league competition, initially with four ‘first class’ clubs; competition won by Amstels CC (Amsterdam), followed by Olympia Den Haag, Hercules Utrecht, and Rood en Wit Haarlem. First Dutch XI plays Rambling Britons (including Sir Arthur Conan Doyle) in Den Haag.
1892 HCC joins first division, again won by Amstels. First total of more than 100 in a first division match: Amstels 183 all out vs. Hercules Utrecht at Utrecht.
First tour by a representative Dutch side to England.
1893 Yorkshire Wanderers, including the England spinner Edmund Peate, play All Holland at Heemstede; Peate takes nine wickets in an innings in each of the two matches.
1894 Gentlemen of Holland play MCC (who make 429 for six, with Hattersley Smith making 139 and K.S. Ranjitsinjhi 137 not out) at Lords.
Rood en Wit Haarlem record first total over 200 (240 for nine vs. HCC at Haarlem) and then better this with 321 all out against Hercules, again at Haarlem.
C. Posthuma (Rood en Wit) records first century in competition: 120 not out vs. HCC at Haarlem. He follows this with 125 in the side’s 321 vs. Hercules.
1895 C. Feith makes 102 for All Holland against the Gentlemen of Worcestershire at Heemstede.
1897 North Holland defeats the Yorkshire Wanderers; CJ Posthuma takes 12 wickets for 59 in the match.
1898 C. Posthuma takes 17 wickets (eight for 12 and nine for 7) for Rood en Wit vs. HCC at Haarlem.
1899 C. Posthuma makes 154 not out vs. Hercules at Utrecht, and takes five wickets in consecutive balls in another competition match.
1900 A.J. Nijland (Hercules Utrecht) takes ten for 34 vs. Amstels in Utrecht.
C. Posthuma takes 120 wickets in the competition, a record for one season.
1901 Dutch XI records 377 all out vs. MCC at Lords, but MCC wins with 485.
1905 First international match between The Netherlands and Belgium in Antwerp: Holland 154 all out (L. van Gogh 71), Belgium 23 all out (C. Posthuma six for 10) and 47 for four.
Rood en Wit make 461 for nine against Victoria Rotterdam in Haarlem. C. Posthuma takes ten for 56 for Rood en Wit vs. Amstels at Haarlem.
1907 Introduction of the Telegraaf Beker (knock-out competition), won by HCC.
1908 J.C. Schröder makes 117 for The Netherlands in a total of 240 against Belgium at Antwerp.
1910 Quadrangular tournament in Brussels as part of the World Exposition: The Netherlands beat Belgium, but lose to MCC (winners of the tournament) and France.
1912 A. van Gogh (Rood en Wit) records first individual double century: 203 vs. Haarlem at Haarlem.
1913 HCC record 580 for eight against Hilversum in Den Haag. J.W.G. Coops (HCC) takes ten for 26 vs. Hermes at Schiedam.
1915 Large numbers of British troops interned in neutral Holland after a defeat at Zeebrugge; some of these men play in Dutch cricket clubs, and cricket festivals involve teams of English Officers and interned other ranks (playing under the name of Timbertown).
Amstels and Volharding (Amsterdam) merge with football club RAP to form VRA.
1918 Two teams of interned British forces (Prisoners of War A and B) take part in first division competition, won by POW A.
1921 Free Foresters make first visit to The Netherlands; formation of Dutch touring side, the Flamingo’s.
1922 First Flamingo’s tour to England.
1925 HCC are so dominant that their second XI is admitted to the first division.
J.H.H. Kessler (Hilversum/SCHC) makes the then record individual score: 227 vs. PW Enschede at Bilthoven.
1926 The national title shared by HCC I and HCC II.
1927 A Dutch XI records 430 all out vs. the Free Foresters at Haarlem (E.J.A. Schill 97).
Abandonment of the Telegraaf Beker.
1928 HCC II wins the competition outright for the first time.
1930 H. van Manen (HCC) is the first to score 1000 runs (1047) in a season.
1933 W. van den Bosch (HCC) scores 231 not out vs. HCC II in Den Haag.
1934 Women’s competition introduced, won by Rood en Wit (who also win in the following three seasons).
1935 J.M.C.J. Offerman (Hermes DVS) scores 240 not out vs. Rood en Wit.
1937 Dutch women’s side plays two matches against Australia, losing heavily in both.
1938 A Terwiel (VOC Rotterdam) sets a national record by taking 144 wickets in the season (including representative matches).
1940 Following the German invasion of The Netherlands cricket continues on a reduced, largely regional, basis.
1945 An emergency competition is played, but no national championship recognised.
1953 The Australian touring side plays The Netherlands in Den Haag, winning by 157 runs.
1955 First visit by a Danish side: two-day international in Den Haag results in a draw.
1957 West Indies touring side plays The Netherlands in Den Haag.
1958 NCB receives royal charter and becomes KNCB.
1963 WA Pierhagen takes fourteen wickets (seven for 22 and 7 for 47) vs. Denmark.
1964 Second visit of an Australian team to The Netherlands during an England tour: Holland (201 for seven) defeats Australia (197 all out) in Den Haag.
1965 Knockout competition (Heineken Cup) introduced.
1966 The Netherlands becomes an Associate Member of the International Cricket Conference.
1971 Wicketkeeper RF Schoonheim has seven victims in a match (five catches, two stumpings) vs. Ireland.
1974 Heineken Cup competition abandoned.
1979 Inaugural ICC Trophy (England): The Netherlands loses to Wales and Sri Lanka but defeats Israel to finish third in their group.
1981 Hoofdklasse matches limited to 63 overs per side.
1982 ICC Trophy (England): The Netherlands finishes third in its group, beating East Africa, Fiji and Malaysia but losing to Bangladesh. In a severely rain-affected tournament matches against West Africa, Singapore and Bermuda are abandoned without a ball being bowled. Revision of Hoofdklasse competition rules: matches now limited to 60 overs per side. Draw abolished in Dutch competition.
1983 Dutch women’s side wins for the first time, vs. Denmark.
1986 ICC Trophy (England): The Netherlands defeated by Zimbabwe in the final at Lords, having won seven matches out of eight in the group stage and defeating Denmark in the semi-final.
PJ Bakker becomes the first Dutch player to appear in the English County Championship, playing for Hampshire vs. Gloucestershire at Bournemouth.
1988 Women’s World Cup (Australia): the Dutch side loses all eight games.
The Dutch men’s side makes a successful tour of New Zealand.
Knock-Out Competition reintroduced.
PE Cantrell (Kampong Utrecht) becomes the first player to make 1000 runs in a Hoofdklasse season, totalling 1214.
1990 ICC Trophy (The Netherlands): Dutch side win their group and beat Kenya in the semi-final but are defeated by Zimbabwe in the final.
NE Clarke (Quick Haag) hits 265 not out vs. Bloemendaal to set a new record individual total. He makes a total of 1122 in the Hoofdklasse, but is surpassed by PE Cantrell (Kampong) with 1165.
1991 West Indies defeated by five wickets in the first of two games at Haarlem; the tourists win the second by 88 runs.
Knock-Out Competition again abandoned.
1992 The Pakistani touring side beats The Netherlands by 7 runs in Den Haag.
1993 Women’s World Cup (England): The Dutch side defeats West Indies, but loses its other six matches to finish bottom of the table with Denmark.
1994 ICC Trophy (Kenya): by defeating Bermuda in the third-place play-off The Netherlands qualifies for 1996 World Cup.
The South African side touring England defeated by nine wickets in Den Haag.
Hoofdklasse matches reduced to 55 overs per side.
NJ Astle (VOC) sets a Hoodfklasse record with 1257 runs in the season. S Cary (Excelsior ’20 Schiedam) also sets a competition record, with 63 wickets, finishing just ahead of A Barnes (Sparta Rotterdam) with 62.
1995 The Netherlands enters NatWest trophy for the first time, losing to Northamptonshire in the first round.
The Dutch side wins a triangular tournament in Kenya, playing the hosts and the UAE.
Mike Vroom takes 7 catches in an innings for VCC vs. Sparta Rotterdam, a record for a fieldsman.
1996 World Cup (India/Pakistan): The Dutch lose comprehensively to New Zealand and Pakistan, but turn in an encouraging performance against England, making 230 for six in reply to 279 for four. They then lose their ‘final’, against fellow-qualifiers the UAE. European Championship (Denmark): The Netherlands tops its group on run-rate, but loses to Ireland by three wickets in the final.
Kon. UD Deventer introduces first grass wicket in The Netherlands at their new ground (Het Schootsveld).
Wicketkeepers MM Schewe (Excelsior ’20) and DP Thampinayagam (VRA Amsterdam) set a competition record with 41 victims each.
1997 ICC Trophy (Malaysia): The Netherlands tops its group (defeating East and Central Africa, Namibia and Fiji), but then loses to Ireland and Bangladesh at the quarter-final stage.
Women’s World Cup (India): The Netherlands lose to New Zealand and India and defeat Sri Lanka, finishing equal third in their pool.
VRA acquires second Dutch grass wicket at their Amstelveen ground.
1998 The Netherlands wins the European Championship in Den Haag, undefeated in five matches.
1999 South Africa defeats Kenya in a World Cup match at VRA’s Amstelveen ground. Dutch side reaches the fourth round of the NatWest Trophy, defeating Cambridgeshire, Lancashire Cricket Board and Durham (a first-ever win against a first-class county) before losing to Kent.
2000 Women’s World Cup (New Zealand): The Netherlands lose seven matches to finish bottom in the round-robin competition.
ICC Emerging Nations Tournament (Zimbabwe): The Netherlands finish second to Kenya, defeating Denmark, Ireland, Scotland and Zimbabwe A.
European Championship (Scotland): the Dutch side retains the championship, again remaining undefeated in five games.
Hoofdklasse matches reduced to 50 overs per side.
DJ Reekers (Quick Haag) hits 6 sixes in an over vs. Kon. UD Deventer.
2001 The Netherlands wins the ICC Trophy in Canada, defeating Namibia by three wickets off the last ball of the final and thereby qualifying for the 2003 World Cup.
Kampong’s Maarschalkeweerd ground in Utrecht becomes the third Dutch ground with a grass wicket.
2002 ICC Champions’ Trophy (Sri Lanka): The Netherlands lose to Sri Lanka and Pakistan in a disappointing performance.
European Championship (Belfast): the Dutch finish fourth, losing to Italy, ECB and Ireland but defeating Denmark and Scotland.
2003 World Cup (South Africa): The Netherlands lose to India, England, Australia and Pakistan, but defeat fellow-qualifiers Namibia, making 314 for four (JF Kloppenburg 121, KJJ van Noortwijk 134 not out) and bowling the opposition out for 250 to record a first-ever ODI win.
2004 European Championship (The Netherlands): Losing to Ireland and the ECB and defeating Scotland and Denmark, the Dutch finish third.
VOC Rotterdam moves to a new complex, including the country’s fourth grass wicket.
2005 The Netherlands plays in the C&G trophy for the last time, losing a rain-affected first-round match to Warwickshire in Rotterdam.
ICC Trophy (Ireland): Dutch side finishes fifth and qualifies for 2007 World Cup.
2006 Sri Lanka play two ODIs against The Netherlands in Amstelveen, setting a new world record total of 443 for nine in the first. In the second, chasing 313 for eight, the Dutch set their highest-ever ODI total, with 258 all out.
European Championship, Division 1 (Glasgow): The Netherlands again finishes third behind Ireland and Scotland, defeating Italy and Denmark. The matches against Scotland (lost off the penultimate ball) and Ireland (abandoned) count as full ODIs for the first time.
Wicketkeeper Bobby van Gigch (Quick Haag) takes seven catches against Excelsior ’20, a Hoofdklasse record.
Ryan ten Doeschate makes a century in each innings of an Intercontinental Cup match against Bermuda in Pretoria. Two weeks later, he takes six for 20 and hits a record 259 not out against Canada in the same competition; he becomes the ninth man in first-class history to perform this double. Mohammed Kashif takes a hat-trick in the same match.
The Netherlands wins a tri-series against Canada and Bermuda in Potchefstroom and Benoni.
2007 The Netherlands finishes third in the World Cricket League Division 1 tournament in Nairobi.
In the World Cup, heavy defeats by South Africa and Australia are partially compensated by a convincing win against Scotland.
Play-offs are introduced in the Hoofdklasse, VRA Amsterdam winning their third consecutive title by defeating Voorburg in the final.
Quick Haag win the first-ever Twenty20 competition, beating Hermes DVS in the final.
2008 Despite a generally disappointing European Championships campaign, The Netherlands sets a national record total of 474 /8 against Norway, Darron Reekers hitting 196 off 107 balls and sharing in an opening stand of 290 with Tom de Grooth (96) – a new record for any wicket.
The following week, the Dutch qualify for the second World Twenty20 Cup by defeating Scotland in the semi-final of the qualifying tournament in Belfast. There is a sharp decline in the no. of women’s teams
2009 World Cup qualifying tournament (South Africa): Finishing third, The Netherlands qualify for their third successive World Cup, in the Subcontinent in 2011. With 24 wickets at 17.38, Edgar Schiferli wins the Player of the Tournament award, following Roland Lefebvre (2001) and Bas Zuiderent(2005). 
World Twenty20 Cup: On 5 June the Dutch make history by beating England by four wickets at Lord’s in the opening match of the tournament, subsequently losing to Pakistan in their other group game and losing out on next stage as Pakistan loses to England. Captain jeroen Smits announces hsi retirement from international cricket at the end of the season
The national women’s side takes part in the ECB county championship for the first time, winning the Division 5 South and West section.
The  national titles are won by Excelsior’20 (men) who take the doduble by also winning the T20, and VRA (women), who dominated the women’s league esp. re their batting strength.(source: Cricket Europe)
2010 The Dutch men, with new captain Peter Borren, play a record 34 matches in the season, 12 ODI’s, 5 T20’s, 4 1st class (4-day), 1 miscellaneous 50 overs and 12 CB40 40-over matches. The team did not reach its first goal, as it did not qualify for the ICC World T20. It then beat Kenya in an I-Cup 4-dayer, with Ryan ten Doeschate scoring 212 in the 1st innings. Netherlands is host to the WCL divison 1, finishing 4th; the players looked a bit weary after already a busy season.On July 20 though The Netherlands beats full member Bangladesh in an ODI (reduced to 30 overs due to weather) in Scotland.
The women travelled to Scotland for the EC, qualifying for the global qualifier in 2011 in Bangladesh. At the ICC Cricket Challenge in SA the team lost all 5 matches. The team got promoted to the 3rd division in the ECB County championship. The women also contested the national T20 title for the first time, Quick Haag taking the honours. VRA wins men’s Top League, Quick Haag become women’s champion. The KNCB appoints Englishman Richard Cox as its new CEO.
2011 In 2011 the national team took part in the World Cup and despite a strong start vs England, scoring 292/6 (Ten Doeschate 119), it could not win any matches, losing to Ireland in the last match. In the CB40 the Dutch finished 5th out of 7 teams, starting the competition with 2 wins. In September the team comfortably beat Kenya twice in the WCL. The marriage between the Dutch and I-Cup (4-day) cricket was still not a happy one.
The women took the limelight this season by firstly playing an unprecedented 27 matches, and secondly winning many prizes: winning the ECB 3rd division 50-overs ánd T20, the European title 50-overs for the first time, beating Ireland on the way for the first time in 20-odd years, then the European T20 title on NRR under the captaincy of Helmien Rambaldo. The team could not perform the same way at world level at the ICC WWCQ in Bangladesh, finishing 7th after beating the USA. The Dutch LionsU15  boys’ XI won the European title in a heavily rain-affected Championship in Scotland. Both men and women now play in a well-established T20 league. More formats of cricket are introduced and the KNCB office employs a development manager to try and drive Dutch(youth) cricket forward. National titles for VRA (men) who also win their 3rd successive T20-title. A strong and revived Kampong (women), win the national league as well as the T20Trophy. The youth leagues moved to Sunday morning for the first half of the season so children don’t have to choose between playing football/hockey, which lasts well into summer nowadays, and cricket on the Saturdays. 
2012 The KNCB organises the ‘Cricket Challenge’, the first-ever school tournament for bi-lingual (Dutch-English) secondary schools in The Netherlands with regional preliminaries and a finals day at Kampong in Utrecht. The Dutch men’s XI beats Bangladesh in a T20I by 1 wicket at Voorburg CC. Overall the team played 30 matches, including 2 ODI’s vs Afghanistan with a win for each team. In the CB40 Netherlands achieved no less than 5 out of 12 matches with a brilliant Stephan Myburgh opening the batting very succesfully with 346 runs in 9 innings. A group of international participated in the Hong kong Suixes, including Alexei Kervezee, who later declared his unavailability for The Netherlands in the future. Same for Ryan ten Doeschate, who now is a professional cricketer earning his money all over the world incl. IPL. At national level Excelsior’20 rather surprisingly won the national title with wicketkeeper Marcel Schewe playing his 500th match in the highest echelon of this club. Kampong women retain their national championship title, the Dutch Lions U15 retain their European crown. A succesful  T20 women’s tournament at Kampong with Netherlands A, Jersey, Gibraltar, Germany, Belgium and Estonia wins the ICC best women’s initiative award. The same prize is won for best Junior initiative for the Cricket Challenge tournament. Two more development officers are taken on board, next to a special Events manager, as more national and international cricket events and matches are being organised, like an annual men’s Continental T20 Tournament in Schiedam. 
2013 The men’s national XI qualifies for the 2014 T20 World Cup in Bangladesh, due to a brilliant batting display by wicketkeeper Wesley Barresi (75 n.o.) in the decider vs Scotland, after being out first ball in the first two matches in the tournament. Another higlight was the ODI vs Full Member South Africa on 31 May at VRA, Amstelveen. After a terrible rainy month of May the match was contested under brilliant sunshine; youngster Paul van Meekeren had Hashim Amla caught behind quickly, and opener Eric Szwarczynski scored 99 against his country of birth and was unfortunately run-out at the bowler’s end. Despite a very good display the Dutch lost the match, watched by appr. 3300 spectators. A revived club Qui Vive, which moved from Uithoorn to Amsterdam West, fielded 6 teams in the league, an unprecedented no. of teams in the last half-century of Dutch cricket. There was much to be seen on all grounds, incl. Ben Coopers double century for VRA vs Hermes DVS in the Top League, and 215 by women’s international Helmien Rambaldo for Quick Haag, the club that won the men’s national title. Kampong women won their third successive title; the national women’s team participated in the WWCQ T20 in Ireland, narrowly losing with 2 runs vs hometeam Ireland for the 3rd spot at the T20 World Cup 2014. Amsterdam-club Dosti CC won their first-ever national title by winning the T20 League, while the Quick Haag women won their 3rd T20 championship in 4 years time.
2014 The KNCB coordinates turf wicket work at the six clubs VRA, Salland CC, Kampong, VCC, Excelsior’20 and VOC as the demand for quality turf pitches grows due to more international cricket. A new Board works on an Action plan to retain and enhance Dutch cricket, which suffers from less no. of cricketers (same goes for other team sports). There’s more attention for the Spirit of Cricket and digital communication and a clear survey for all Dutch cricket players is developed. Cricketwise the national XI contested 35 matches, including the T20 World Cup, in which the team captained by Peter Borren performed incredibly well; it reached the Super-10 by beating Ireland: Ireland 189/4 – the Netherlands reaching this target in the 14th over (193/4) mainly thanks to a free-hitting Myburgh (63, 4×4, 7×6). In the last match of the tournament England was again beaten which gives the Dutch XI a 100% winning streak vs England in T20’s, after bowling England out for 88. The WCQ in January in New Zealand was a huge disappointment: The Netherlands did not succeed in qualifying for the 2015 World Cup, and lost its ODI-status at the same time.
Quick Haag won the national title, Hermes DVS reached a T20 double with both men and women winning the T20 Trophy, Hermes women also claiming the championship. Wicketkeeper Barresi accounted for no less than 47 victims in the Top League plus 6 in the T20 League. The famous HCC-club from The Hague tumbled out of the men’s Top League and was relegated to the Hoofdklasse.
The Italian women’s team visited the Netherlands in August.
2015 A highlight is the win for the national XI in the WCL Divison2 in Namibia in January, thus returning to the WCL Championship and the I-Cup tournament. In the T20 qualifier in Scotland/Ireland The Netherlands reach the final, which was rained out so sharing the trophy with Scotland. Coach Anton Roux saw his team beat Ireland again in a T20 in the semi-finals.
The women’s team lost all matches  at the women’s World T20 Qualifier in November in Thailand with a very young team (av. 20 yrs).
The Dutch men further played a three match T20 series vs Nepal in July, winning 2-1. The KNCB raised 6000 euro’s for relief to Nepal after the earthquake disaster in April. The 2 WCL matches vs  PNG were won, the I-Cup encounter lost. The team took revenge for that loss by beating Scotland in the I-Cup, followed by two rained-off matches for the WCL Championship.
In the national competitions 14 senior teams withdrew due to lack of players. Lots to see in the Top Leagues: HCC earning promotion back to the Topklasse and Quick Haag retaining their title, wicketkeeper/batsman Wesley Barresi contributing to his team’s success by scoring over 1.000 runs (1015) for the season, which hadn’t happened in the highest Dutch cricket league since 1996. The club’s women’s team became champion, while the Hermes women retained heir T20-title. Their captain Miranda Veringmeier was picked as 1 of the 6 Associate players to train and play in the women’s Big Bash League in Australia, for Adelaide Strikers.
CEO Cox returned to the UK, succeeded by longstanding employee CFO Alex de la Mar. At the AGM in December a new board was elected; for the first time in the KNCB’s 132 year-old existence this election was by a member vote.

Cricketvideos

Cricketvideos