Home - Welkom! - De Geschiedenis van Cricket (spreekbeurt)

De Geschiedenis van Cricket (spreekbeurt)

Het begin

Hoewel er iets te zeggen valt voor de theorie dat cricket werd uitgevonden door de eerste mens die voor zijn plezier met een stok tegen een steen sloeg, houden Britse historici het erop dat de sport rond 1600 in Zuidoost-Engeland is ontstaan. Volgens Franse historici is cricket echter een Frans spel en hebben de Engelsen het tijdens de Honderdjarige Oorlog overgenomen. Vlaamse kenners hebben vastgesteld dat er op de schilderijen van Bruegel al gecricket wordt.

Over de herkomst van het woord ‘cricket’ bestaat een soortgelijke verwarring. Het is ofwel afkomstig van ‘cricce’ – het Angelsaksische woord voor een herdersstaf – of van ‘krikstoel’, de naam waarmee in de Lage Landen van de Middeleeuwen een kerkbankje werd aangeduid. In het Frans heette zo’n bankje een ‘cricket’. Fransen beweren ook dat het woord “cricket” zou afgeleid zijn van het woord “guichet” (poortje, loket).

Bij vroege vormen van cricket werden wickets gebruikt die inderdaad iets weg hadden van een laag driepikkeltje. Cricket in zijn huidige vorm – met rechtop staande wickets – dateert van een latere tijd en is zonder twijfel Engels.

Lord’s en de MCC

In de achttiende eeuw was cricket uitgegroeid tot een van de favoriete sporten van de Britse aristocratie. De Londense elite stoorde zich echter aan het feit dat hun wedstrijden op een grasveld in Islington door Jan en alleman konden worden gadegeslagen. Thomas Lord richtte daarom in 1787 in de wijk Marylebone een afgesloten cricketterrein in. De bijbehorende vereniging – de Marylebone Cricket Club of kortweg: MCC – introduceerde een jaar later de eerste cricketwetten en beheert deze tot op de dag van vandaag.

Het oudst bewaarde cricketbat uit 1729

Oudste gevonden bat
In 1811 verhuisde Lord zijn stadion naar Regent’s Park en in 1814 naar de huidige locatie in St John’s Wood waar het al snel de bijnaam The Home of Cricket verwierf.

De eerste grasmaaier op Lord’s deed in 1864 zijn intrede – voor die tijd werd het veld door grazende schapen geprepareerd.

The Ashes

Melbourne Cricket Ground in 1878

Ashes
In 1880 vond in Engeland de eerste serieuze wedstrijd tussen de landenteams van Engeland en Australië plaats. De MCC had in de jaren daarvoor al een paar keer door Australië getoerd, maar die wedstrijden werden niet zo serieus genomen. De beste Engelse spelers hadden destijds namelijk geen zin in een lange bootreis om “tegen een paar onbeduidende kolonialen te spelen”. Het kostte de Australiërs zelfs heel wat overredingskracht om de zich superieur wanende Engelsen tot het spelen van een ‘testmatch’ op Engelse bodem over te halen.

De wedstrijd werd uiteindelijk gespeeld op de Londense Kennington Oval. Engeland had, vanwege een rampzalig verlopen tweede slagbeurt, grote moeite om de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk gaf W.G. Grace de doorslag: Engeland won met een verschil van 5 wickets maar de Australiërs hadden hun visitekaartje afgegeven.

Dat de sport inmiddels nauw verbonden was geraakt met het Engelse zelfbewustzijn bleek toen Australië er in 1882 in slaagde om van het Engelse team te winnen. Met enig gevoel voor melodrama plaatste de Sporting Times daags na de wedstrijd een necrologie voor het ‘overleden’ Engelse cricket. Er werd aangekondigd dat de as van het gecremeerde lichaam naar Australië vervoerd zou worden.

Het vervolg op deze komedie kwam een jaar later toen Engelse cricketers op Australische bodem wonnen: de voorzitter van de Engelse cricketbond kreeg van de Australiërs een urn cadeau, met daarin de verbrande resten van een bail (het dwarshoutje dat op het wicket ligt) om mee te nemen naar Engeland.

De “testwedstrijden” tussen Engeland en Australië worden sindsdien aangeduid als een strijd om ‘the Ashes’. The Ashes worden tegenwoordig meestal gewonnen door Australië. In 2005 sleepte Engeland na afloop van de laatste van 5 “Test”matches voor het eerst sinds 1987 de overwinning in de wacht via 2 zeges, 1 nederlaag en 2 draws. Lang konden de Engelsen er niet van genieten, want een jaar later werden zij overtuigend in en door Australië verslagen met 5-0. Sindsdien hebben beide landen om de beurt de Ashes gewonnen. In 2015 toonde Engeland zich thuis de sterkste en heeft het de Ashes in bezit; de volgende serie is in 2017-2018 in Australië. Lijst van winnaars per jaar.

Andere landen die ‘Test’cricket spelen zijn India, Pakistan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Zimbabwe, Bangladesh en (Brits) West-Indië.

Wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap cricket (50 overs) wordt om de vier jaar gehouden. West-Indië veroverde in 1975 het eerste kampioenschap.

Tot en met 2015 is elf keer om de wereldtitel bij de mannen gespeeld. Australië won vijf keer (1987, 1999, 2003, 2007, 2015), West-Indië twee keer (1975 en 1979),  India twee keer (1983, 2011), Pakistan (1992) en Sri Lanka (1996) wonnen ieder één keer. Opvallend is dat Engeland de titel nog nooit heeft behaald. Het volgende WK is in 2019 in Engeland/Wales.

Geschiedenis wereldkampioenschap

Jaar Gastheer Winnaar
1975 Engeland  West-Indië
1979 Engeland  West-Indië
1983 Engeland India India
1987 India en Pakistan Australië Australië
1992 Australië en Nieuw-Zeeland Pakistan Pakistan
1996 India, Pakistan en Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka
1999 Engeland Australië Australië
2003 Zuid-Afrika en Zimbabwe Australië Australië
2007 West-Indië Australië Australië
2011 Bangladesh, India, Sri Lanka (Pakistan) India India
2015 Australië & Nieuw-Zeeland Australië Australië
2019 Engeland & Wales

In 1999 werd er tijdens het WK ook een wedstrijd in Amsterdam gespeeld, en wel die tussen Kenia en Zuid-Afrika.

In 2001 won Nederland voor het eerst de ICC Trophy, het WK voor B-landen.

Nederland deed in 2011 voor de vierde keer aan het grote WK mee. Het debuteerde in 1996 en was in 2003 voor de tweede maal en in 2007 voorde derde keer present. Het won tijdens de eerste twee toernooien één wedstrijd en verloor er tien. In 2007 werd er gewonnen van Schotland en verloren van de latere kampioen Australië en halve-finalist Zuid-Afrika, op dat moment de nr. 1 op de wereldranglijst. In 2011 was Oranje er opnieuw bij; in groep B, met Engeland, India, Bangladesh, Ierland Zuid-Afrika en  de West-Indië verloor het alle wedstrijden, hoewel Nederland het in zijn eerste wedstrijd Engeland heel lastig maakte. Engeland verloor vervolgens van zowel Ierland als Bangladesh, terwijl Nederland ondanks een century van Ryan ten Doeschate (nipt) van Ierland  verloor.

Helaas liep Nederland het WK van 2015 mis; in de kwalificatiereeks in het World Cricket League Championship liep Oranje directe kwalificatie maar nipt mis (door een verregende wedstrijd in en tegen Canada), en verloor het het beslissende kwalificatieduel tijdens het WK kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland tegen Kenia op dramatische wijze. Daardoor verloor het team ook de ODI-status, die het vanaf 2006 bezat.

Nederland speelt in 2016-2017 in het World Cricket League Championship, waarin kwalificatie voor het volgende WK (2019 in Engeland/Wales) op het spel staat. Aan dit WK doen slechts tien teams mee, in vergelijking met de vorige twee edities met 14 teams. Gastland Engeland + de bovenste zeven van de ODI-ranglijst zijn automatisch geplaatst.
Het WK wordt voorafgegaan door een kwalificatietoernooi in 2018 in Bangladesh, waaraan meedoen: de laagstgeplaatste vier teams van de ODI-ranglijst, plus de bovenste vier ploegen uit het WCL Championship. Het wordt voor Nederland dus heel belangrijk om bij de bovenste vier van de WCL te eindigen. Slechts twee landen uit het kwalificatietoernooi plaatsen zich voor het WK.

Twenty20

Het eerste WK Twenty20 werd gehouden in 2007 in Zuid-Afrika, waar India kampioen werd. Sindsdien is het WK gehouden in 2009, 2010, 2012, 2014 en 2016.
Het Nederlands elftal plaatste zich eveneens enkele keren voor het WK Twenty20. In 2009 in Engeland won het zelfs de openingswedstrijd in het beroemde Lord’s stadion van het gastland, wat wereldnieuws was in de cricketsport. Ook in 2014 was Oranje erbij, en ging het door naar de tweede fase na een spectaculaire zege op Ierland. Het won in de 2de fase opnieuw van Engeland. In 2016 speelde Nederland opnieuw in het WK T20, in India. Dit keer werd het team in de voorronde uitgeschakeld, o.m. door een verregende wedstrijd tegen Oman. Het verloor de eerste wedstrijd maar net van Test country Bangladesh, en het versloeg Ierland in een tot 6 overs ingekort duel.
Het volgende WK Twenty20 wordt in 2010 gehouden in Australië.

Jaar Gastland Winnaar
2007 Zuid-Afrika India India
2009 Engeland Pakistan Pakistan
2010 West-Indië Engeland
2012 Sri Lanka West-Indië
2014 Bangladesh Sri LankaSri Lanka
2016 India West-Indië
2020 Australië

Dames

Het Nederlands dames elftal speelde in 1937 een eerste officiële interland, tegen Australië, in Nijmegen. Sindsdien toerde het team vaak naar Engeland, en in de winter van 1969/1970 naar Zuid-Afrika.
Na een aantal jaren zonder een nationaal team (1970-1976) kwam het nationale team in 1977 weer in actie. In 1988 nam het in Australië voor de eerste keer deel aan het WK, nadat twee Nederlandse speelsters in 1982 in Nieuw-Zeeland op het WK Nederland vertegenwoordigden in een International XI. Het team eindigde in Australië als vijfde en laatste. Ook 1993 in Engeland (8ste) en 1997 in India (kwartfinale) en 2000 (Nieuw-Zeeland) was het team erbij. In het eerste officiële kwalificatietoernooi in 2003 in eigen land liep Nederland plaatsing mis door een onverwachte nederlaag tegen het sterk opkomende team van West-Indië. Sindsdien is het team niet meer op een WK uitgekomen. In het WK 50 overs kwalificatietoernooi in november 2015 in Thailand stelde het team teleur door alle wedstrijden te verliezen, al was het door omstandigheden een heel jong en onervaren selectie die aan het toernooi deelnam.
In 2011 werd het team voor het eerst Europees kampioen. Onder leiding van captaine Helmien Rambaldo versloeg Nederland in de beslissende wedstrijd Ierland, voor het eerst in 22 jaar in de 50 overs vorm. Het won ook het Twenty20 EK.
De Nederlandse dames kwalificeerden zich nog nooit voor het WK T20.

Voor een uitgebreide geschiedenis van de nationale cricketteams klik op
Heren (EN) ; Heren (NL)
Dames (EN)

1898 In 1898 is cricket in Nederland een sport in opkomst: zes clubs zijn dan actief. C.C. Ajax, Amstel C.C., C.C. Volharding, s’ Gravenhaagsche Cricket en Football club, Hermes, Rood en Wit, Victoria
1856 A cricket club in existence in Utrecht, involving students from The Netherlands and the Cape Colony.
1871 Amstels CC (Amsterdam) established.
1875 Utile Dulci Cricket Club (UD) formed in Deventer.
1878 Haagsche Cricket Club (HCC) founded.
1881 Uxbridge CC XI plays against 22 of The Netherlands at the Maliebaan, Den Haag; Uxbridge (95 all out) defeat the Dutch (14 and 33) by an innings and 48 runs.
Foundation of Rood en Wit (Haarlem).
1883 Formation of the Dutch Cricket Union (Nederlandsche Cricket Bond).
1884 Member clubs of the NCB are Achilles Amersfort, Arena I and Arena II (Rotterdam), Arnhemsche CC, Beverwijksche CC, Delftsche CC, EMM Middelburg, Frisia Leeuwarden, Gelria Nijmegen, Haagsche CC, Hercules Rotterdam, Hercules Utrecht, Hilversum, Olympia Den Haag, Sphaerinda Utrecht, Rotterdamsche CC, RUN Amsterdam, and UD Deventer. Of these, only four (HCC, Hercules Utrecht, Hilversum and UD Deventer) are still in existence.
Hermes Schiedam founded.
1884 First national tournament (23-27 August), won by HCC, who defeated RUN Amsterdam in the final.
1885 First matches between North and South Holland, both narrowly won by South Holland.
1886 English touring teams begin visiting The Netherlands.
1888 An English side led by Lord Sheffield plays in Den Haag.
1891 National tournament replaced by a league competition, initially with four ‘first class’ clubs; competition won by Amstels CC (Amsterdam), followed by Olympia Den Haag, Hercules Utrecht, and Rood en Wit Haarlem. First Dutch XI plays Rambling Britons (including Sir Arthur Conan Doyle) in Den Haag.
1892 HCC joins first division, again won by Amstels. First total of more than 100 in a first division match: Amstels 183 all out vs. Hercules Utrecht at Utrecht.
First tour by a representative Dutch side to England.
1893 Yorkshire Wanderers, including the England spinner Edmund Peate, play All Holland at Heemstede; Peate takes nine wickets in an innings in each of the two matches.
1894 Gentlemen of Holland play MCC (who make 429 for six, with Hattersley Smith making 139 and KS Ranjitsinjhi 137 not out) at Lords.
Rood en Wit Haarlem record first total over 200 (240 for nine vs. HCC at Haarlem) and then better this with 321 all out against Hercules, again at Haarlem.
CJ Posthuma (Rood en Wit) records first century in competition: 120 not out vs. HCC at Haarlem. He follows this with 125 in the side’s 321 vs. Hercules.
1895 C Feith makes 102 for All Holland against the Gentlemen of Worcestershire at Heemstede.
1897 North Holland defeats the Yorkshire Wanderers; CJ Posthuma takes 12 wickets for 59 in the match.
1898 CJ Posthuma takes 17 wickets (eight for 12 and nine for 7) for Rood en Wit vs. HCC at Haarlem.
1899 CJ Posthuma makes 154 not out vs. Hercules at Utrecht, and takes five wickets in consecutive balls in another competition match.
1900 AJ Nijland (Hercules Utrecht) takes ten for 34 vs. Amstels in Utrecht.
CJ Posthuma takes 120 wickets in the competition, a record for one season.
1901 Dutch XI records 377 all out vs. MCC at Lords, but MCC wins with 485.
1905 First international match between The Netherlands and Belgium in Antwerp: Holland 154 all out (L van Gogh 71), Belgium 23 all out (CJ Posthuma six for 10) and 47 for four.
Rood en Wit make 461 for nine against Victoria Rotterdam in Haarlem. CJ Posthuma takes ten for 56 for Rood en Wit vs. Amstels at Haarlem.
1907 Introduction of the Telegraaf Beker (knock-out competition), won by HCC.
1908 JC Schröder makes 117 for The Netherlands in a total of 240 against Belgium at Antwerp.
1910 Quadrangular tournament in Brussels as part of the World Exposition: The Netherlands beat Belgium, but lose to MCC (winners of the tournament) and France.
1912 A van Gogh (Rood en Wit) records first individual double century: 203 vs. Haarlem at Haarlem.
1913 HCC record 580 for eight against Hilversum in Den Haag. JWG Coops (HCC) takes ten for 26 vs. Hermes Schiedam at Schiedam.
1915 Large numbers of British troops interned in neutral Holland after a defeat at Zeebrugge; some of these men play in Dutch cricket clubs, and cricket festivals involve teams of English Officers and interned other ranks (playing under the name of Timbertown).
Amstels and Volhaarding (Amsterdam) merge with football club RAP to form VRA.
1918 Two teams of interned British forces (Prisoners of War A and B) take part in first division competition, won by POW A.
1921 Free Foresters make first visit to The Netherlands; formation of Dutch touring side, the Flamingo’s.
1922 First Flamingo’s tour to England.
1925 HCC are so dominant that their second XI is admitted to the first division.
JHH Kessler (Hilversum) makes the then record individual score: 227 vs. PW Enschede at Bilthoven.
1926 The national title shared by HCC and HCC II.
1927 A Dutch XI records 430 all out vs. the Free Foresters at Haarlem (EJA Schill 97).
Abandonment of the Telegraaf Beker.
1928 HCC II wins the competition outright for the first time.
1930 H van Manen (HCC) is the first to score 1000 runs (1047) in a season.
1933 W van den Bosch (HCC) scores 231 not out vs. HCC II in Den Haag.
1934 Women’s competition introduced, won by Rood en Wit (who also win in the following three seasons).
1935 JMCJ Offerman (Hermes DVS) scores 240 not out vs. Rood en Wit.
1937 Dutch women’s side plays two matches against Australia, losing heavily in both.
1938 A Terwiel (VOC Rotterdam) sets a national record by taking 144 wickets in the season (including representative matches).
1940 Following the German invasion of The Netherlands cricket continues on a reduced, largely regional, basis.
1945 An emergency competition is played, but no national championship recognised.
1953 The Australian touring side plays The Netherlands in Den Haag, winning by 157 runs.
1955 First visit by a Danish side: two-day international in Den Haag results in a draw.
1957 West Indies touring side plays The Netherlands in Den Haag.
1958 NCB receives royal charter and becomes KNCB.
1963 WA Pierhagen takes fourteen wickets (seven for 22 and 7 for 47) vs. Denmark.
1964 Second visit of an Australian team to The Netherlands during an England tour: Holland (201 for seven) defeats Australia (197 all out) in Den Haag.
1965 Knockout competition (Heineken Cup) introduced.
1966 The Netherlands becomes an Associate Member of the International Cricket Conference.
1971 Wicketkeeper RF Schoonheim has seven victims in a match (five catches, two stumpings) vs. Ireland.
1974 Heineken Cup competition abandoned.
1979 Inaugural ICC Trophy (England): The Netherlands loses to Wales and Sri Lanka but defeats Israel to finish third in their group.
1981 Hoofdklasse matches limited to 63 overs per side.
1982 ICC Trophy (England): The Netherlands finishes third in its group, beating East Africa, Fiji and Malaysia but losing to Bangladesh. In a severely rain-affected tournament matches against West Africa, Singapore and Bermuda are abandoned without a ball being bowled. Revision of Hoofdklasse competition rules: matches now limited to 60 overs per side. Draw abolished in Dutch competition.
1983 Dutch women’s side wins for the first time, vs. Denmark.
1986 ICC Trophy (England): The Netherlands defeated by Zimbabwe in the final at Lords, having won seven matches out of eight in the group stage and defeating Denmark in the semi-final.
PJ Bakker becomes the first Dutch player to appear in the English County Championship, playing for Hampshire vs. Gloucestershire at Bournemouth.
1988 Women’s World Cup (Australia): the Dutch side loses all eight games.
The Dutch men’s side makes a successful tour of New Zealand.
Knock-Out Competition reintroduced.
PE Cantrell (Kampong Utrecht) becomes the first player to make 1000 runs in a Hoofdklasse season, totalling 1214.
1990 ICC Trophy (The Netherlands): Dutch side win their group and beat Kenya in the semi-final but are defeated by Zimbabwe in the final.
NE Clarke (Quick Haag) hits 265 not out vs. Bloemendaal to set a new record individual total. He makes a total of 1122 in the Hoofdklasse, but is surpassed by PE Cantrell (Kampong) with 1165.
1991 West Indies defeated by five wickets in the first of two games at Haarlem; the tourists win the second by 88 runs.
Knock-Out Competition again abandoned.
1992 The Pakistani touring side beats The Netherlands by 7 runs in Den Haag.
1993 Women’s World Cup (England): The Dutch side defeats West Indies, but loses its other six matches to finish bottom of the table with Denmark.
1994 ICC Trophy (Kenya): by defeating Bermuda in the third-place play-off The Netherlands qualifies for 1996 World Cup.
The South African side touring England defeated by nine wickets in Den Haag.
Hoofdklasse matches reduced to 55 overs per side.
NJ Astle (VOC) sets a Hoodfklasse record with 1257 runs in the season. S Cary (Excelsior ’20 Schiedam) also sets a competition record, with 63 wickets, finishing just ahead of A Barnes (Sparta Rotterdam) with 62.
1995 The Netherlands enters NatWest trophy for the first time, losing to Northamptonshire in the first round.
The Dutch side wins a triangular tournament in Kenya, playing the hosts and the UAE.
Mike Vroom takes 7 catches in an innings for VCC vs. Sparta Rotterdam, a record for a fieldsman.
1996 World Cup (India/Pakistan): The Dutch lose comprehensively to New Zealand and Pakistan, but turn in an encouraging performance against England, making 230 for six in reply to 279 for four. They then lose their ‘final’, against fellow-qualifiers the UAE. European Championship (Denmark): The Netherlands tops its group on run-rate, but loses to Ireland by three wickets in the final.
Kon. UD Deventer introduces first grass wicket in The Netherlands at their new ground (Het Schootsveld).
Wicketkeepers MM Schewe (Excelsior ’20) and DP Thampinayagam (VRA Amsterdam) set a competition record with 41 victims each.
1997 ICC Trophy (Malaysia): The Netherlands tops its group (defeating East and Central Africa, Namibia and Fiji), but then loses to Ireland and Bangladesh at the quarter-final stage.
Women’s World Cup (India): The Netherlands lose to New Zealand and India and defeat Sri Lanka, finishing equal third in their pool.
VRA acquires second Dutch grass wicket at their Amstelveen ground.
1998 The Netherlands wins the European Championship in Den Haag, undefeated in five matches.
1999 South Africa defeats Kenya in a World Cup match at VRA’s Amstelveen ground. Dutch side reaches the fourth round of the NatWest Trophy, defeating Cambridgeshire, Lancashire Cricket Board and Durham (a first-ever win against a first-class county) before losing to Kent.
2000 Women’s World Cup (New Zealand): The Netherlands lose seven matches to finish bottom in the round-robin competition.
ICC Emerging Nations Tournament (Zimbabwe): The Netherlands finish second to Kenya, defeating Denmark, Ireland, Scotland and Zimbabwe A.
European Championship (Scotland): the Dutch side retains the championship, again remaining undefeated in five games.
Hoofdklasse matches reduced to 50 overs per side.
DJ Reekers (Quick Haag) hits 6 sixes in an over vs. Kon. UD Deventer.
2001 The Netherlands wins the ICC Trophy in Canada, defeating Namibia by three wickets off the last ball of the final and thereby qualifying for the 2003 World Cup.
Kampong’s Maarschalkeweerd ground in Utrecht becomes the third Dutch ground with a grass wicket.
2002 ICC Champions’ Trophy (Sri Lanka): The Netherlands lose to Sri Lanka and Pakistan in a disappointing performance.
European Championship (Belfast): the Dutch finish fourth, losing to Italy, ECB and Ireland but defeating Denmark and Scotland.
2003 World Cup (South Africa): The Netherlands lose to India, England, Australia and Pakistan, but defeat fellow-qualifiers Namibia, making 314 for four (JF Kloppenburg 121, KJJ van Noortwijk 134 not out) and bowling the opposition out for 250 to record a first-ever ODI win.
2004 European Championship (The Netherlands): Losing to Ireland and the ECB and defeating Scotland and Denmark, the Dutch finish third.
VOC Rotterdam moves to a new complex, including the country’s fourth grass wicket.
2005 The Netherlands plays in the C&G trophy for the last time, losing a rain-affected first-round match to Warwickshire in Rotterdam.
ICC Trophy (Ireland): Dutch side finishes fifth and qualifies for 2007 World Cup.
2006 Sri Lanka play two ODIs against The Netherlands in Amstelveen, setting a new world record total of 443 for nine in the first. In the second, chasing 313 for eight, the Dutch set their highest-ever ODI total, with 258 all out.
European Championship, Division 1 (Glasgow): The Netherlands again finishes third behind Ireland and Scotland, defeating Italy and Denmark. The matches against Scotland (lost off the penultimate ball) and Ireland (abandoned) count as full ODIs for the first time.
Wicketkeeper Bobby van Gigch (Quick Haag) takes seven catches against Excelsior ’20, a Hoofdklasse record.
Ryan ten Doeschate makes a century in each innings of an Intercontinental Cup match against Bermuda in Pretoria. Two weeks later, he takes six for 20 and hits a record 259 not out against Canada in the same competition; he becomes the ninth man in first-class history to perform this double. Mohammed Kashif takes a hat-trick in the same match.
The Netherlands wins a tri-series against Canada and Bermuda in Potchefstroom and Benoni.
2007 The Netherlands finishes third in the World Cricket League Division 1 tournament in Nairobi.
In the World Cup, heavy defeats by South Africa and Australia are partially compensated by a convincing win against Scotland.
Play-offs are introduced in the Hoofdklasse, VRA Amsterdam winning their third consecutive title by defeating Voorburg in the final.
Quick Haag win the first-ever Twenty20 competition, beating Hermes-DVS Schiedam in the final.
2008 Despite a generally disappointing European Championships campaign, The Netherlands sets a national record total of 474 for eight against Norway, Darron Reekers hitting 196 off 107 balls and sharing in an opening stand of 290 with Tom de Grooth (96) – a new record for any wicket.
The following week, the Dutch qualify for the second World Twenty20 Cup by defeating Scotland in the semi-final of the qualifying tournament in Belfast. The final vs Ireland is rained off, both countries winning the Trophy.
2009 World Cup qualifying tournament (South Africa) and the Dutch finish third, The Netherlands qualify for their third successive World Cup, in the subcontinent in 2011. With 24 wickets at 17.38, Edgar Schiferli wins the Player of the Tournament award, following Roland Lefebvre (2001) and Bas Zuiderent(2005). 
World Twenty20 Cup: On 5 June the Dutch make history by beating England by four wickets at Lord’s in the opening match of the tournament, subsequently losing to Pakistan in their other group game.
The national women’s side takes part in the ECB county championship for the first time, winning the Division 5 South and West section.
2010 The Netherlands, now under the guidance of Peter Borren, who replaces retired wicketkeeepr Jeroen Smits as captain, wins their first-ever ODI vs Bangladesh and gain, through other good results, an official place in the ICC ODI-ranking. It hosts the World Cricket League div. 1, winning just 2 out of 5 matches.  Ryan ten Doeschate hits a century in February (109*) vs Kenya in Nairobi. VRA wins the national title for the 11th time, and the T20 champioship for the 3rd year in a row. The women contest the nationalT20 championship for the first time, with winners Quick (The Hague). The national women’s XI finishes behind the England Academy XI in the EC, but it pips Ireland for 2nd place through NRR. The KNCB takes on UK’s Richard Cox as their new and full-time CEO.
2011 The Netherlands take part in the World Cup in Asia (India, Sri Lanka, Bangladesh), finishing without a win. Batting topscorer is Ten Doeschate with 307 runs, incl. a century vs. England. Pieter Seelaar takes most wickets, including that of Sachin Tendulkar (ct B. Kruger). The Netherlands women win the  European title by beating Ireland in the tournament at Kampong, Utrecht, both in the 50 overs and the T20. Their nwin over Ireland is the first in 22 years. The U15 takes the honours in a rain-affected EC in Scotland. The team contains the triplets Zulfiqar, whose father Ahmad played for the Netherlands. 
 2012  In the World Cricket League Champioship The Netherlands men win 3 out of their 4 matches, sharing the points with Afghanistan and beating the UAE twice. In the Intercontinental Cup it loses to Afghanistan and draws with the UAE: the Dutch & multi-day cricket are not a happy marriage, maybe because coach Drinnen introduces quite a few young players  into the team. Talented Alexei Kervezee announces his retirement from the national XI after gaining a contract with Worcesterhire CCC, following Ten Doeschate who turned full-prof cricketer a short while before. After 2 years dominance of VRA from Amsterdam, Excelsior’20 from Schiedam wins the national title, while the Kampong women from Utrecht win the double (45 overs and T20 champion). A first T20 continental European championship is organised by the KNCB in Schiedam, the cricket city of the Netherlands. The U15 boys retain their European title.
2013 This year brings a huge disappointment for the national men’s XI as it fails to directly qualify for the WC due to a rained-off match vs Canada because of bad field preparation by the Canadians. There’s only 1 point difference with Afghanistan! It does however qualify for the 2014 T20 WC by finishing 5th in the WCQ in UAE. The highlight of the year is the ODI vs full member South Africa. Despite a thunderstorm the day before, the match is played in brilliant sunshine on a prefect wicket. Debutant bowler Paul van Meekeren’s first scalp is that of top-batsman Amla, ct behind Barresi. Home player Eric Szwarczynski scores 98 and goes unfortunately run-out at the bowler’s end. The Dutch lose, but showed all their talent. A great day of cricket, attended by appr. 3000 spectators. Due to 3 losses in the I-Cup vs Canada, Ireland and Namibia Netherlands ends bottom of the I-Cup table. The women nearly beat Ireland in the decider for 3rd place, and a spot at the T20 WC, during the WCQ T20 in Dublin; it needs 4 runs of the last ball to win, but only manages 1.  The Kampong women win their 3rd national title in a row.
2014 In the WC Qualifier there’s huge disappointment when The Netherlands miss out on a place in the World Cup in 2015 in Aus/NZ because of one really bad match vs Kenya in their last group match: gone WC and gone ODI-status, although the team finished in the top-4 in the World Cricket League not long before that. Coach Peter Drinnen’s contract was not renewed only a few months before this tournament. In the national competition there a fewer teams as cricket seems to take up too much time according to a survey done by the KNCB. A new Action Plan to draw young cricketers to cricket and retain them is drawn up by a group of new development officers. Quick The Hague (men) wins its second title in a row, while the Hermes DVS women, after many years in the top-3, finally win their first national championship title.
2015 This year brings more joy for the men’s national XI: they win the WCL division2 tournament in Namibia, beating the host country in the final, avenging their defeat in the group stage. That also means promotion back to the WCL Championship. They also reach the final of the WCQ T20 played in Ireland & Scotland in July. The latter team is its opponent, but because of rain Netherlands and Scotland are joint winners. Both qualified for the  World Cup T20 2016 in India.
The women take part in the WCQ T20 in Thailand, but fail to win one match finishing bottom of the 8 participants. The Dutch field a very young and inexperienced team with an average age of just 20.2 years. For the ECB 1-day championship and T20 competitions they had to travel to the UK 9 times during the summer season.
There’s a smal upsurge in teams in the national youth competition, contrary to quite a few other team sports in the Netherlands where numbers are rapidly going down. CEO Richard Cox takes up a post in English cricket and is succeeded by Alex de la Mar.
Dosti United takes its first-ever national title by beating titleholders Quick (The Hague) in the best-of-three final in the  Top League. Both teams nearly got relegated 3 years ago!
2016 The WC T20 in India meant three matches for The Netherlands vs Bangladesh, Oman and Ireland in Dharamsala in the first round. After a narrow loss against Test country Bangladesh, the second match was rained off, which meant that the team could not qualify for the World Cup anymore. The win over Ireland in a 6-over match was a small consolation.

At home it was a busy season again, with the introduction of Smash Cricket for  the youngest age groups and it is a success. Due to a small programme for the national men’s side many matches for Netherlands A / KNCB XI teams are being organised, thus giving up-and-coming youngsters the chance to prove themselves for national coach Anton Roux, who later announced his move to New-Zealand after 2 years in the job. He ended with an I-Cup loss to a strong Afghanistan team at Voorburg CC, and shared points with Nepal for the WCL. Peter Borren and Pieter Seelaar are in their 11th year in the national men’s XI. Mudassar Bukhari announces his retirement in the longer formats after 10 years of international cricket; the door to the T20 is still open, he says. The pre WCQ U19 is being held in the Netherlands, and there are some notable and surprising results. The Netherlands juniors fail to qualify in a disappointing tournament for the host clountry.
Excelsior’20 wins the national championship quite unexpectedly, beating Dosti United, who could not field their strongest team, as some of their international players had to go home. The Rijnmond (Hermes DVS + VOC + Olympia) women win the T20 ánd national title. The annual North Sea Pro Series culminate in a final between the Seafarers (NL) and Esastern Knights (SC) teams, won by the Scots.

2017 Australian-born Ryan Campbell is appointed as new national XI coach. He was the batting coach for Hong Kong and during his appointment the Netherlands was actaully playing Hong Kong in a series of I-Cup and WCL matches. 

(source: Cricket Europe/Cricinfo/KNCB Archive)