Home - Club Nieuws - Weer een stukje cricketgeschiedenis

Weer een stukje cricketgeschiedenis

Twee sporthistorici, Jan Luitzen en Wim Zonneveld, onderzochten de herkomst van de voetbalsport in Nederland. Vorig jaar verscheen van hun hand al een prachtige uitgave van ‘Hard Gras’, waarin de twijfels rond de oprichtingsdatum van de Haarlemse voetbalvereniging de Koninklijke HFC, zustervereniging van de cricketclub Rood en Wit, al werden belicht. Uit hun nieuwe boek blijkt dat de Kon. HFC geen zustervereniging is, maar een echte zoon (of dochter) van de cricketers. Hun nieuwe uitgave ‘Hoe voetbal verscheen in Nederland’ is dan ook een zeer welkome’, maar bovenal verrassende toevoeging aan de toch al zo rijke clubgeschiedenis van de H.C.C. Rood en Wit.

Een citaat uit de NRC van 13 oktober 2018: “Luitzen en Zonneveld schrijven dat het tussen 1883 en het najaar van 1886 oorverdovend stil is in Haarlem als Mulier op kostscholen in het buitenland zit. Als hij terug is, en bestuurslid van van de cricketvereniging Rood en Wit wordt, functioneert de Haarlemsche Football Club eind 1886 aantoonbaar als voetbaltak van Rood en Wit”. Dankzij hun uitvoerige zoektocht hebben zij pagina’s vol historische feiten aan de toch al zo rijke geschiedenis van Rood en Wit en het Haagse H.C.C. (ook Koninklijk) kunnen toevoegen.
Meer informatie is te vinden op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/12/de-detectives-van-de-ware-voetbalhistorie
of de website van Sportgeschiedenis.nl

Mocht uw interesse zijn gewekt, dan kunt u het boek ‘Hoe voetbal verscheen in Nederland’, met als subtitel ‘Rood en Wit, H.F.C., H.V.V. en hun kornuiten 1880-1910’ via de KNCB bestellen. Dat doet u door €13,00 (= inclusief verzending per post) te storten op rekeningnummer NL62 ABNA 0473 619 598 t.n.v. de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond, en o.v.v. uw naam en adres.
Indien u van plan bent het boekje op te halen, of eventueel mee te nemen tijdens de Najaars ALV van de KNCB op zaterdag 15 december, dan volstaat €10.00.

Comments via Facebook

comments

Check Also

Talenten naar zuidelijk halfrond

Tijdens de winterperiode verblijft een flink aantal jonge, talentvolle Nederlandse spelers en speelsters in cricketlanden …

Specialistentraining voor jeugd in herfstvakantie

Vakantiecricket is terug! Na de succesvolle specialistentrainingen van vorig jaar voor de jeugd, organiseert de KNCB …

Winterselecties dames en meisjes bekend

Bondscoach Sean Trouw, bij de KNCB verantwoordelijk voor het High Performance programma van de dames- …

Herfst indoor jeugdcompetitie KNCB met 12 teams

De KNCB heeft in de periode half oktober – half november een Herfst Indoorcompetitie op …