Home - Welcome to Cricket / Kom ook Cricketen

Welcome to Cricket / Kom ook Cricketen

More info? Please ask cricket@kncb.nl or contact Last Man Stands at hq@lastmanstands.com.

Kom ook Cricketen!

Cricket een sport met moeilijke regels? Welnee! Cricket lijkt nog het meest op slagbal of honkbal. Iedereen kan een bal gooien, vangen en wegslaan met een bat (een soort plank). De coaches of je sportdocent leren je in drie stappen de basics, zodat je meteen mee kan doen op de club, in het park of de zaal. Via je club kan je meedoen aan de KNCB competities of de plaatselijke club wedstrijden. Clinics voor je bedrijf, klas, sport – of buurtteam kun je aanvragen via cricket@kncb.nl.

Het seizoen is van half mei tot half september, met een onderbreking voor de zomervakanties voor de jeugd. In de winter wordt er gespeeld en getraind in de hal.

       

Kijk op deze website ( www.kncb.nl/informatie-clubs/) voor het adres van een club bij jou in de buurt.

Clubs met Jeugd

       

Clubs met jeugd zijn Salland (Deventer), Kampong (Utrecht), VRA, ACC, Qui Vive (Amsterdam), Bloemendaal, Rood & Wit (Haarlem), ASC Ajax, VCC, HBS, Quick, HCC (Haaglangen), VOC, Punjab (Rotterdam), Excelsior, Hermes (Schiedam), Olympia (Gouda), Sparta (Capelle a/d IJssel), Mop (Vught).

Cricket is voor iedereen

       

Er zijn korte en lange spelvormen, voor gevorderden en beginners, met harde of zachte bal. T20 en Tapeball zijn de korte spelvormen met vaak spectaculaire acties. Meisjes en jongens kunnen gemengd spelen, want in cricket bots je niet tegen elkaar zoals bij voetbal of hockey. Alle punten worden in het spel bij gehouden: die van je team én die van jou. Je speelt dus voor je team, maar ook voor jezelf.

Het spel

     

Voor het spel heb je een groot rond veld nodig met in het midden een strook (de pitch). Aan het einde van die strook staat aan beide kanten een hekwerk met paaltjes met daarop blokjes (het wicket). De slagpartij moet met 2 batters de wickets verdedigen en zo veel mogelijk punten (runs) maken. De batters slaan daarvoor de bal weg die de fieldende partij opgooit, en rennen heen en weer tussen de wickets. De fieldende partij moet proberen de wickets om te gooien of de bal te vangen. Valt het wicket uit elkaar of wordt de bal gevangen, dan is de batter uit en komt de volgende aan de beurt. Als alle batters uit zijn, gaat het andere team batten. Het team dat de meeste runs heeft gemaakt, wint de wedstrijd. Kijk hoe het spel gaat op het youtube filmpje Wat is Cricket.

Met respect voor elkaar

In cricket is respect voor elkaar heel belangrijk. De scheidsrechter heeft altijd gelijk (zelfs als hij/zij dat niet heeft). Respect is er ook voor de tegenstander. Het publiek klapt voor knappe prestaties van elkaars teams, maar joelt elkaar niet uit. That’s not cricket!

Na afloop van de wedstrijd of in de rust, eten de spelers altijd samen. Families van beide teams zitten met elkaar langs het veld. De sfeer rond een cricketveld is ontspannen. Iedereen is welkom.

Cricket is de Wereld in Sport

In Nederland komen cricketers uit alle windstreken op de club samen. Je ontmoet er onder anderen Nederlanders, Surinamers, Engelsen, Indiërs, Pakistanen, Afghanen, Zuid Afrikaners, Australiërs, Nieuw Zeelanders en Sri Lankanen. Om elkaar te blijven verstaan, wordt er Nederlands én Engels gesproken. Kinderen op de club leren al heel jong vanzelf Engels. De achtergronden van de spelers vind je terug in de keukens van de clubs. Op het menu staan naast de gebruikelijke tosti’s, bitterballen en barbeques, ook roti’s, Afrikaanse braais, Indiase curries en halal gerechten.

Cricket is een heel sociale sport. Natuurlijk wil je de wedstrijd winnen, maar ook met plezier samen sporten. Na de wedstrijd is iedereen weer deel van dezelfde cricket gemeenschap met een passie voor de sport. A friend made in cricket is a friend forever!

    

Kom ook cricketen en ervaar waarom cricket de tweede sport ter wereld is en miljoenen Engelsen en Indiërs fan zijn!